Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Σύγκριση των οικονομικών μέτρων σε Ελλάδα και Πορτογαλία.....

Από το Antilogos-gr
Διαβάζει κανείς για τα μέτρα που λαμβάνει η Πορτογαλική κυβέρνηση (Σοσιαλιστική και αυτή...) για να τιθασεύσει τα ελλείμματα της χώρας και προσπαθήσει να τα συγκρίνει με τα μέτρα που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση θα εκπλαγεί ...

Τα "αδέρφια" μας Γουρουνάκια (P.I.G.S) οι Πορτογάλοι ψήφισαν ένα πρόγραμμα που προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατάμία μονάδα το 2010 στο 8,3% του ΑΕΠ .
Το δικό τους σχέδιο προβλέπει όπως και το δικό μας , το έλλειμμα να επανέλθει το 2013 κάτω από το όριο του 3%, που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας της ΟΝΕ.
Όπως και στην δική μας χώρα το.....
πρόγραμμα καταψήφισε το σύνολο της μη σοσιαλιστικής αριστεράς (τί "έκπληξη"!!!) ενώ η δεξιά της Πορτογαλίας "Έλλειπε" από την ψηφοφορία υποβοηθώντας με τον τρόπο της την υπερψήφιση του σχεδίου.

Το σχέδιο αυτό καθαυτό είναι ένα πολύ "χαλαρό" (σε σχέση με το Ελληνικό)πρόγραμμα που «βασίζεται πλειοψηφικά σε μία μείωση των κρατικών δαπανών» όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος...

Για το 2010 και μέχρι το 2013, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να παγώσει τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και να συνεχίσει τη μείωση των υπαλλήλων του, εγγράφοντας στο νόμο ρύθμιση που προβλέπει μία πρόσληψη ανά δύο αποχωρήσεις.

Συγκρίνετε τώρα την παγωμάρα που έχει φέρει στην Ελληνική αγορά η βενζίνη στο 1,51€ , ο ΦΠΑ στο 21% , οι μειώσεις αποδοχών (κατάργηση μισθού στην ουσία) η παύση στην οικοδομική δραστηριότητα , οι απειλές για "Σαφάρι" , οι απειλές για "Τεκμήρια" , κλπ κλπ.

Θα περίμενε κανείς οι Ευρωπαίοι να "Μαλώσουν" τους Πορτογάλους που δεν ακολουθούν τα ΣΚΛΗΡΑ μέτρα της Ελλάδος , όπως και θα περίμενε να εκτοξευθούν τα Spreads για τα Πορτογαλικά ομόλογα ενώ να πέσουν κάθετα τα Ελληνικά Spreads.....
Αμ δέ.....
Τα Πορτογαλικά Spreads παραμένουν ΧΑΜΗΛΑ σε αντίθεση με τα Ελληνικά που ξαναπήραν την ανηφόρα ενώ κανείς Πολιτικός η δημοσιογράφος της Ε.Ε δεν λοιδώρησε την Πορτογαλία ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.
Το Πορτογαλικό "Πρόβλημα" δεν είναι κάν στις πρώτες θέσης στις ειδήσεις των πρακτορείων ενώ αντιθέτως η Ελλάδα συνεχίζει να τραβά σχόλια (συνήθως αρνητικά...) πάνω της.

Κάτι δεν δένει εδώ...
Δεν είναι δυνατόν το "Αδελφό Γουρουνάκι" να έχει τα ίδια (σχεδόν) προβλήματα με το σπιτάκι του και ο "Κακός Λύκος" των αγορών και της Ε.Ε να μήν του κάνει επιθέσεις αλλά να έχει επικεντρωθεί στο δικό μας "σπιτάκι"...

Κάτι δεν ξέρουμε.....
Μήπως κάτι δεν έχει δημοσιοποιηθεί για την χώρα μας που μπορεί να είναι "κοινό μυστικό" για όλους πλην των ενδιαφερομένων ;;;
Μήπως συμβαίνει κάτι ...αλλο;;;



ΣΣ. Εμείς έχουμε να σημειώσουμε ότι, εκτός των άλλων, η Πορτογαλία δεν έχει Σκόπια, δεν έχει αγορές εξοπλισμών, δεν έχει Αιγαίο κ.λ.π.