Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Έρχεται Αρμαγεδών μέτρων για τους ασφαλισμένους!!!!

Από το Online-Press
Μετά τα σκληρά οικονομικά μέτρα και τη φοροκαταιγίδα, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν τώρα οι συντάξεις. Πυροδοτώντας, έτσι, νέο γύρο αντιδράσεων από τα συνδικάτα, που θεωρούν ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα αποτελέσουν τη «σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι». Ανεξάρτητα από το εάν «ιδρώνει το αφτί» των κυβερνώντων, το ζήτημα είναι ότι και στην περίπτωση του ασφαλιστικού φαίνεται ότι επιλέγεται η σκληρή γραμμή και όχι η πολιτική ήπιας προσαρμογής στις επιταγές της Κομισιόν.
Οι ρυθμίσεις που προωθούνται, και οι.....
οποίες αναμένεται να επισημοποιηθούν περί τα τέλη του μήνα, θα φέρουν σταδιακή μείωση έως και 26% στα ποσά των συντάξεων, δημιουργώντας καινούργια δεδομένα για όσους θα βγαίνουν στη σύνταξη με το νέο νόμο. Το «μυστικό» βρίσκεται στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που θα δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτηθούν ένα έως δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου.
Αν προστεθεί και η αύξηση των ορίων ηλικίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι εργαζόμενοι θα περιμένουν να συμπληρώσουν τουλάχιστον 35 έτη ασφάλισης και να φθάσουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να πάρουν μια σύνταξη μικρότερη κατά το ένα τέταρτο από αυτήν που θα έπαιρναν με το ισχύον σύστημα. Εφόσον, φυσικά, στο μεταξύ, δεν έχουν καταρρεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αν η συμμόρφωση προς τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται στην αύξηση των ορίων ηλικίας και η σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων που εμφανίζουν ελλείμματα περνά από τη μείωση των συντάξεων, είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν για μία ακόμη φορά να καταβάλουν το τίμημα.
Το κόστος από τις πολιτικές σπατάλης, κακοδιαχείρισης που ακολούθησαν τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις -και, κυρίως, αυτές του ΠΑΣΟΚ- μετακυλίεται και πάλι στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα δουν τη βασική σύνταξή τους να περιορίζεται στα 360 ευρώ, αντί η μεταρρύθμιση να οδηγεί στη διαμόρφωση ενός υγιούς, αλλά και δίκαιου, ασφαλιστικού συστήματος και τη λήψη θεσμικών και πρακτικών μέτρων, π.χ. για την αποτροπή της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη των εισφορών που οφείλονται.
(Άρθρο του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής)