Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Καζάνι που βράζει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Κατηγορία Politis-gr blog
Ημερομηνία ανάρτησης: 23 Μαρτίου 2010.

Καζάνι που βράζει είναι το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση – εξπρές του Εθνικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Στελέχη του κλίματος Παπανδρέου χαρακτήριζαν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «μαθητευόμενο μάγο», η ομάδα των εκσυγχρονιστών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τραγικά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με καταστροφικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, όλοι μαζί μίλησαν για κόμμα «που δεν υπάρχει» φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Σ. Ξυνίδη, οι υπουργοί… απείχαν και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αντί για πολιτική κουβέντα -κατά το χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε μέλος του στον Ελεύθερο Τύπο- γίνεται ….ψυχοθεραπεία.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συντηρούν το σενάριο της προσφυγής στο ΔΝΤ αλλά δεν βρήκαν ούτε ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου να στηρίξει μια τέτοια επιλογή. Κατά την εκτίμηση στενού συνεργάτη του ιδίου του πρωθυπουργού, «αν η κατάσταση δεν αποσυμπιεστεί σύντομα, τότε θα αρκεί μία σπίθα για να γίνει η μεγάλη έκρηξη», ενώ, κατά αρκετούς ομιλητές, με όποια λύση μετά το Πάσχα και κυρίως μετά το Σεπτέμβριο, τα πράγματα για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει» αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο γραμματέας Σ. Ξυνίδης άκουσαν πολλά.
«Γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου Οικονομικών επέλεξαν τα εύκολα και άφησαν τα δύσκολα;», ρώτησε ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γ. Παναγιωτακόπουλος, ενώ ο Γ. Παρασκευάς, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, όταν εκείνος ζήτησε τη συμβολή όλων των στελεχών, είπε: «Πρόεδρε, δεν είστε αρκετά ενημερωμένος»!

Κριτική που η κυβέρνηση αποδίδει παγίως στις… εμμονές της αντιπολίτευσης, όπως «γιατί το οικονομικό επιτελείο άφησε να περάσει τόσος χρόνος» ή «γιατί το φορολογικό έκανε έξι μήνες να ετοιμαστεί» ή «γιατί τα μέτρα τα ανακοίνωσε ο Γ. Πεταλωτής; Ηταν τόσο το κόστος για τον Γ. Παπακωνσταντίνου;», που μπήκαν ήδη με τη μορφή ερωτημάτων στην ημερήσια διάταξη του ΠΑΣΟΚ.

«Είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις», ήταν η απάντηση του Σ. Ξυνίδη στα στελέχη που έθεσαν το θέμα της απουσίας των κυβερνητικών στελεχών από τη συνεδρίαση, ο οποίος επιχείρησε ανεπιτυχώς να ενσωματώσει τις διαφωνίες σε μία γραμμή. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ άκουσε πολύ σκληρή κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, τα όργανα που δεν συνεδριάζουν και την ανύπαρκτη φωνή του κυβερνώντος κόμματος στην κοινωνία.

Συγκροτημένη εμφανίστηκε η πάλαι ποτέ ομάδα των εκσυγχρονιστών, που εστίασε την κριτική της στην έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου και στόχου, στον παραγκωνισμό σημαντικών στελεχών και στο σενάριο της προσφυγής στο ΔΝΤ.
«Αποτελεί προσωρινή και μόνο οικονομική διευκόλυνση», είπε για παράδειγμα ο Ν. Μπίστης, που ρώτησε τον κ. Ξυνίδη: «Πού είναι οι υπουργοί;». «Τα μέτρα αργήσανε», συνέχισε, ενώ προέβλεψε ότι μετά το Πάσχα και κυρίως μετά το Σεπτέμβριο «την κυβέρνηση περιμένουν πολύ δύσκολες στιγμές».

«Πού είναι τα 31 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων χρεών από τα οποία θα δίναμε αυτά που είχαμε υποσχεθεί;», ρώτησε ο Μ. Νεονάκης.