Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Με τι είναι γεμάτο το περίστροφο

Δεν πήγε καλά, ο δανεισμός μέσω επταετούς ομολόγου, που έγινε στις 29.3.2010.

Ανεμική προσφορά μόλις επτά δις όταν συνήθως αυτές οι εκδόσεις καλύπτονται δύο και τρεις φορές.

Το επιτόκιο εξαιρετικά ψηλό, άγγιξε το 6%, παρότι είχε επιλεγεί αντί για δεκαετής η επταετής διάρκεια. Όπως είναι δε γνωστό, τα επιτόκια στα δεκαετή είναι ακόμα πιο ψηλά και εάν είχε επιλεγεί αυτή η λύση, κατ’ αντιστοιχία το επιτόκια θα ήταν γύρω στο 6,4%.

Μετά από αυτή τη δυσμενή εξέλιξη η οποία και εξάτμισε το κλίμα πανηγυρισμών που είχε προσπαθήσει να εγκαταστήσει η κυβέρνηση, υπήρξε μια ακόμα δυσμενής εξέλιξη.

Ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Στρος-Καν, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του δανεισμού δήλωσε στο Μπλούμπεργκ: «Το Δ.Ν.Τ. όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα παντού, θα θέσει και στην Ελλάδα συγκεκριμένους όρους. Αν δε χρειαστεί νέο πρόγραμμα, αυτό θα είναι πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ.»

Δηλαδή ο Στρος-Κάν, εκτίμησε με άλλα λόγια ότι με την τροχιά που διανύει η Ελληνική Οικονομία, έχει αυξηθεί η πιθανότητα να καταλήξει στο καλάθι του Δ.Ν.Τ. Εκτίμησε ακόμα ότι αν αυτό γίνει, το πιθανότερο είναι να επιβληθούν επιπλέον μέτρα τα οποία θα αποφασίσει και θα επιβάλλει μονομερώς το Δ.Ν.Τ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμηθούμε τι έλεγε μόλις προχθές 28.3.2010 ο Υπουργός Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, δυστυχώς για όλους μας, φαίνεται ότι διαψεύδεται για άλλη μια φορά. :

«Η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. δεν συνεπάγεται και νέα μέτρα»

Μια ακόμη παρενέργεια του χθεσινού δανεισμού, ήταν και η άμεση εκτίναξη των spread των δεκαετών ομολόγων, που ξεπέρασαν το 330, αποτυπώνοντας έτσι την άποψη των αγορών.

Όπως έχουμε επανειλημμένα γράψει πλησιάζουμε την 16η Μαΐου οπότε και θα αποτιμηθεί η πορεία του πρώτου τετραμήνου του έτους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εάν υπάρξει αστοχία στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, η επιδείνωση θα είναι εντυπωσιακή.

Και αν όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα των ενδιαφερόντων των Χρηματιστών, των Τραπεζιτών και των Διεθνών Οικονομικών Αναλυτών, στη σφαίρα του Ελληνικού Λαού, βρίσκονται τα εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα της οικονομικής πορείας της χώρας:

Εκτίναξη της ανεργίας, άρα και της εγκληματικότητας. Βαθειά ύφεση, αγκαζέ με πληθωρισμό.

Είναι αυτή η σφαίρα που βρίσκεται στη θαλάμη του περιστρόφου για το οποίο μιλούσε ο Παπανδρέου. Τώρα μένει να δούμε που θα στραφεί η κάνη.

taseis