Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ανακοινώνονται άμεσα κατάργηση 14ου και 13ου μισθού παντού και ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης - Στο τραπέζι το τεχνικό default και το haircut

Νέο σκληρό πακέτο μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα 24ώρα ίσως την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Παράλληλα θα ανακοινωθεί με σημαντικές λεπτομέρειες ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Το κείμενο που έχει συνταχθεί απαριθμεί περίπου 2000 σελίδες και προσδιορίζει όρους και προϋποθέσεις.
Πάντως παρά τις διαψεύσεις στο τραπέζι βρίσκεται τόσο το τεχνικό default ή ακόμη και το haircut στο χρέος και προφανώς θα αποτελέσει το καταλύτη για το μέλλον της οικονομικής ζωής της Ελλάδος. Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προφανώς και δεν αποτελεί εύκολη λύση καθώς θα έχει σοβαρές παρενέργειες μεσοπρόθεσμα στην Ελλάδα αλλά εξετάζεται στην κυβέρνηση ως έσχατη λύση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας χρησιμοποιώντας δραματικούς ότι η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει θα ανακοινώσει νέα σκληρά μέτρα τα οποία θα αφορούν με βάση ενδείξεις κατάργηση της 14 ου και 13 ου μισθού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κατάργηση περίπου όλων των επιδομάτων.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ και η ΕΕ ασκούν πιέσεις στην Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ακόμη σκληρότερα μέτρα όπως μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε ριζικές συγχωνεύσεις.
Όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης
Με βάση πληροφορίες στις λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται
1)Χρόνος η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται από το πακέτο στήριξης για τα επόμενα 3 χρόνια. Κατά την παρουσίαση θα αναφερθεί πόα χρήματα αντιστοιχούν σε κάθε χρονιά.
2)Το επιτόκιο το οποίο τελικά θα είναι σταθερό και για την ΕΕ και το ΔΝΤ δηλαδή 5%. Σημειώνεται ότι στα 3 χρόνια η Ελλάδα πληρώνει 9,5% περίπου.
3)Θα αναφερθούν λεπτομέρειες για τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. Π.χ. η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 8,7 δις ευρώ μέσω της KFW κ.α.

news@bankingnews.gr