Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ!!!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε τάξει 1 δισεκατομμύριο ευρώ, επιπλέον, για την Παιδεία στις φετινές κρατικές δαπάνες. Τελικά, όχι μόνο δεν το έδωσε ποτέ (ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας ήταν αυξημένος μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι), αλλά το αφαίρεσε κιόλας απ' τον προϋπολογισμό του υπουργείου, με τα «πακέτα» περικοπών!Συγκεκριμένα: Στις 2 του Φλεβάρη, ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, περικοπή κατά 10% των δαπανών όλων των υπουργείων. Αυτό, για το υπουργείο Παιδείας, σημαίνει μείωση 875.494.800 ευρώ, αφού τα κονδύλια του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανέρχονταν στα 8.754.948.000 ευρώ. Στις 3 του Μάρτη, με τις νέες περικοπές, τα χρήματα για την Παιδεία μειώθηκαν κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Περιορίστηκε κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας και μειώθηκαν, κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, οι πιστώσεις για νέα προγράμματα του υπουργείου. Με μια απλή πρόσθεση προκύπτει ότι κόπηκαν 1.075.494.800 ευρώ, δηλαδή 12%!Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το «δώρο» του ενός δισεκατομμυρίου που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση δε δόθηκε ποτέ, αφού, όταν κατατέθηκε ο προϋπολογισμός, «μεταμορφώθηκε» σε μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρσι! Εάν συνυπολογίσει κανείς, όμως, ότι τα κονδύλια για την Ερευνα (περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ) που στον περσινό προϋπολογισμό εγγράφονταν στο υπουργείο Ανάπτυξης, τότε θα συμπεράνει ότι η αύξηση που έταξε η κυβέρνηση για την Παιδεία δεν έφτασε ούτε τα 200 εκατομμύρια ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι, σε σχέση με πέρσι, οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται σχεδόν κατά 900.000.000 ευρώ.

Οι πρώτες επιπτώσεις
Η μείωση κονδυλίων θα αποτυπωθεί σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Σε σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα οι μειώσεις δαπανών θα είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι επιχειρήσεις που «δραστηριοποιούνται» στην εκπαίδευση, ήδη, ετοιμάζονται να κερδίσουν από αυτή τη μείωση, προσφέροντας τις «υπηρεσίες» τους.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, των οποίων μειώνεται η χρηματοδότηση. Πρόσφατα, το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία, ανακοίνωσε ότι από το Γενάρη του 2011 θα χρηματοδοτείται μόνο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ανά τμήμα. Μάλιστα, σε έγγραφό του προς τα πανεπιστήμια αναφέρεται: «Στις περιπτώσεις όπου σε τμήματα λειτουργούν περισσότερα του ενός προγράμματα που δεν μπορούν να έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης εκτός του τακτικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, συνίσταται η συγχώνευσή τους σε ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο θα έχει διαφορετικές κατευθύνσεις». Στην ουσία, στέλνει τα μεταπτυχιακά στις επιχειρήσεις, «αξιοποιώντας» το νόμο της ΝΔ που επιτρέπει την επιβολή τσουχτερών διδάκτρων, καθώς και χορηγούς και χρηματοδότες από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν πέρασε η μείωση στο
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στο μεταξύ, ήδη, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προσπάθειες τροποποίησης των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων για το 2010. Πρόσφατα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η πρυτανεία επιχείρησε να περάσει μείωση 10% στις λειτουργικές δαπάνες. Οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο πανεπιστήμιο, τη μέρα που η Σύγκλητος συζήτησε το θέμα, έκαναν δυναμική κινητοποίηση ενάντια στις περικοπές. Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ πήρε απόφαση ενάντια στις μειώσεις. Τελικά, η Σύγκλητος δεν αποδέχθηκε την εισήγηση της διοίκησης.Ο πρύτανης, όμως, έκανε λόγο για υποχρέωση ενημέρωσης των τμημάτων και επαναφορά του ζητήματος σε επόμενη συνεδρίαση. Η μείωση των κονδυλίων προσδιορίστηκε στα 3.700.000 ευρώ. Το προσχέδιο τροποποίησης του προϋπολογισμού προέβλεπε μείωση κατά 2 εκατομμύρια ευρώ στα κονδύλια για την έρευνα, 370.000 ευρώ στα κονδύλια για τα συγγράμματα των φοιτητών, 65.000 ευρώ στα κονδύλια για μεταπτυχιακά, 340.000 ευρώ στη σίτιση κ.α.
Αναρτήθηκε από epirusgate.blogspot.com