Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Δάνειο 20-25 δισ ευρώ με επιτόκιο 3,4% η ΕΕ και 3,76% το ΔΝΤ θα χορηγήσουν στην Ελλάδα -

Σοκ η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα δύο κλίμακες από ΒΒΒ+ στο ΒΒΒ- Δεν πρόλαβε καν να κυκλοφορήσει η θετική είδηση ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα χορηγήσουν 20-25 δις ευρώ με επιτόκιο 3,4% ή euribor +275 μονάδες βάσης την Ελλάδα και η υποβάθμιση σοκ από την Fitch κατά τυο βαθμίδες έρχεται και κλονίζει την ήδη εύθραυστη ισορροπία στην αγορά και την ελληνική οικονομία.
Η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ- δύο κλίμακες χαμηλότερα. Εν τω μεταξύ δάνειο 20-25 δις ευρώ με επιτόκιο euribor + 275 μονάδες βάσης ή επιτόκιο 3,4% θα χορηγήσουν ΕΕ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η πληροφορία αυτή κυκλοφόρησε στο Λονδίνο και άλλαξε άρδην το κλίμα στο χρηματιστήριο το οποίο κατέγραψε κέρδη 3,5% ενώ το spread μειώθηκε κατακόρυφα στις 386 μονάδες βάσης.
Ήδη νωρίτερα είχαν υπάρξει διαρροές ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό της ΕΕ-ΔΝΤ άμεσα ή θα αναμένει την αποσαφήνιση των όρων στο Ecofin. Τα ερωτήματα αυτά ήταν κυρίαρχα στην Ελλάδα και διεθνώς, επιδρώντας σε ΧΑ και ομόλογα. Όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι όροι είναι ευνοικοί για την Ελλάδα τότε άρχισε να αλλάζει άρδην το κλίμα με άλμα του χρηματιστηρίου και των τραπεζών καθώς και να υποχωρεί σημαντικά το spread από τις 416 μονάδες στις 386 μονάδες βάσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση των όρων δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα προσφύγει για βοήθεια αλλά θα λειτουργήσει υποστηριτικά στην προσπάθεια μείωσης του spread.
Έχοντας ως στήριγμα τους θετικούς όρους του μηχανισμού η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με καλύτερους πλέον όρους. Η ΕΕ έδωσε ένα μήνυμα στην αγορά ότι επιθυμεί spread 275 μονάδες βάσης άρα αναμένεται μεγάλη αποκλειμάκωση του την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Ελλάδα έτσι θα δανεισθεί με καλύτερους όρους στα έντοκα και προφανώς θα υλοποιήσει την δημοπρασία ομολόγων σε δολάρια.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr τόνιζε ότι στην αγορά σημειώνεται αντίδραση με επίκεντρο τις τράπεζες μια μέρα μετά την μαύρη Πέμπτη για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις δηλώσεις Τρισέ που ανέκοψε έστω και προσωρινά για μια ακόμη φορά από την κατακρήμνιση Ελλάδα και Ευρώπη. Στα ομόλογα το spread διαμορφώνεται στις 388 μονάδες βάσης χωρίς όμως ουσιαστική συναλλακτική δραστηριότητα.
Κλείνουν θέσεις οι short στην προοπτική ότι μπορεί να υπάρξουν εξελλίξεις και εντός Σαββατοκύριακου για την Ελλάδα κυρίως να ανακοινωθούν οι όροι στήριξης.
Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στις διαβουλεύσεις που υπάρχουν για τους όρους του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ-ΔΝΤ ενώ πυκνώνει η φημολογία ότι άμεσα η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Κάποιοι κάνουν λόγο και για μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ άλλοι θεωρούν ότι η Ελλάδα πρώτα θα αποπειραθεί να δανεισθεί και εν συνεχεία θα αποφασίσει να προσφύγει στο ΔΝΤ και την ΕΕ.
Το www.bankingnews.gr έχει αποκαλύψει ότι υπάρχει διαβούλευση ώστε να εξιδεικευτούν οι όροι του μηχανσιμού στήριξης , πληρροφορία που επιβεβαίωσε και υπουργός Οικονομίας κ Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο πρώτα το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει να εξαντλήσει τα όρια δανεισμού του και εν συνεχεία αν υπάρξει πρόβλημα και μόνο τότε θα καταφύγει στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα, αν χρειαστεί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, αν μας το ζητήσουν οι Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα σε ΧΑ και ομόλογα όπου το spread διαμορφώνεται στις 417 μονάδες βάσης οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και οι αγορές είναι λελογισμένες.
Νωρίτερα είχε εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον από την Barclays και άλλους ξένους οδηγώντας την Εθνική πάνω από τα 13 ευρώ την Alpha με κέρδη 1,5% η Κύπρου σταθεροποιητικά ενώ αξιόλογη η αντίδραση των μικρών ειδικά της Attica bank και της Aspis bank.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν η αντίδραση η σημερινή είναι τεχνικής υφής και αν μπορεί να αλλάξει το κλίμα.
Η αντίδραση σε ΧΑ και ομόλογα είναι ξεκάθαρα τεχνική και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την βραχυχρόνια συμπεριφορά του χρηματιστηρίου.
Τεχνική είναι η αντίδραση και στα ομόλογα.
Η αντίδραση θα μπορούσε να μετεξελιχθεί από τεχνική σε ουσιαστική αν π.χ. η ΕΕ αποφάσιζε να ανακοινώσει ή να εξειδικεύσει τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος.
Αν δεν υπάρξει κάποια ανακοίνωση τις προσεχείς μέρες είναι προφανές ότι το κερδοσκοπικό κεφάλαιο θα κάνει εκ νέου αισθητή την παρουσία του προκαλώντας εκ νέου στρεβλώσεις και κραδασμούς.

news@bankingnews.gr