Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τώρα ζητούν περικοπές 30% και σύνταξη στα 67 !!!


















Επιστολή- φωτιά για ακόμα δυσμενέστερες ανατροπές στο Ασφαλιστικό έστειλε η Ε.Ε. στο υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, νωρίτερα- από το 2013 - θα μπει το ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις με ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από 80%, όπως στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών .

Η Κομισιόν έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, όπου μεταξύ άλλων απαιτεί...
Tην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67.
Tην άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο .
Περικοπές από τώρα
O νέος υπολογισμός των συντάξεων στοχεύει στην περικοπή των συντάξεων έως 30% (από 3,5% κατ΄ ανώτατο όριο σήμερα επί του εισοδήματος, που υπολογίζονται οι εισφορές, στο 2% για κάθε χρόνο).
Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό τελεί υπό την έγκριση της Ε.Ε. και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει το υπουργείο Εργασίας- μαζί με την πίεση για περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα- για σκληρότερα μέτρα και είναι πιθανό όλες οι ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί για το νέο Ασφαλιστικό να αλλάξουν ώστε οι ανατροπές να έρθουν νωρίτερα.

Μικρότερες συντάξεις έως 30%

Με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, η νέα αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης οδηγεί σε μικρότερες έως 30% συντάξεις.

Η πρώτη μείωση προέρχεται από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αφού αυτός θα γίνεται στη βάση των αποδοχών αρχικά της δεκαετίας (αντί της 5ετίας που ισχύει στα περισσότερα Ταμεία) και, στην πλήρη εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού, ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Η δεύτερη μείωση θα αφορά όσους θα έχουν κενά ασφάλισης, λίγα έτη εργασίας και χαμηλές αποδοχές, καθώς οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα είναι υψηλότεροι για μετά τα 35 και τα 40 έτη εργασίας.

tiresias-press