Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Έτοιμοι να δανείσουν συνολικά 30 δισ. ευρώ Ευρωζώνη και ΔΝΤ στην Ελλάδα





Διμερή δάνεια μέσω της ΕΚΤ, από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, με συγχρηματοδότηση από το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο, με επιτόκιο περίπου 5% για τρία χρόνια, βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας, εφόσον ζητηθεί η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο μηχανισμός είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί εάν η Αθήνα το ζητήσει. Τα επιμέρους ποσά θα αποφασιστούν μέσω της Κομισιόν, ανάλογα με τα ελληνικά αιτήματα και θα αποτέλεσουν αντικείμενο συζήτησης σε νεότερη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα...

Η φόρμουλα, που θα είναι στα πρότυπα του ΔΝΤ αλλά «προσαρμοσμένη», προβλέπει επιτόκιο που θα βρίσκεται κοντά στο 5% για τα τρία πρώτα χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Όλα τα μέλη της Ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό, για την ενεργοποίηση πάντως του οποίου δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση -όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εurogroup.
Για τον πρώτο χρόνο θα διατεθούν συνολικά 30 δισ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τις εξελίξεις, ενδέχεται να διατεθούν και νέα δάνεια.
Στόχος του «περιεκτικού προγράμματος», όπως ανέφερε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, είναι να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία των πρώτων τριών μηνών του έτους για το ελληνικό έλλειμμα.

In.gr