Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Στην «πρέσα» για 4 χρόνια οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σε τετραετές «τούνελ» λιτότητας εισέρχονται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφού βάσει της Συμφωνίας η Ελλάδα θα βρίσκεται «δεμένη» στον μηχανισμό βοήθειας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έως το 2013.
Τα χρόνια που έρχονται κάθε άλλο παρά ρόδινα θα είναι για τα ελληνικά νοικοκυριά που καλούνται να ζήσουν με τον εφιάλτη της ανεργίας .
Παράλληλα σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στην αγορά εργασίας με το ασφαλιστικό σύστημα να οδηγείται σε ριζική αναδιοργάνωση με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που η Ελλάδα θα συνεχίσει να στροβιλίζεται στη δίνη της ύφεσης, η οποία φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 2%.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ έρχεται ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης στην οποία εξακολουθούν βρίσκονται καίριοι κλάδοι της οικονομίας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η οικοδομική δραστηριότητα, ο τουρισμός και το εμπόριο.
Με βάση την εμπειρία άλλων χωρών, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά πλάνα για την Ελλάδα. Θα ζητήσουν μέτρα, που θα εκτείνονται πέρα από τα όρια των διαθρωτικών αλλαγών.
Κατά τις πληροφορίες, τα μέτρα όπως αυτά προκύπτουν από την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα , εστιάζονται: Σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μείωση των συντάξεων, απολύσεις συμβασιούχων ή ακόμα και εργαζόμενων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο, κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών, κατάργηση επιδομάτων εορτών και θερινής αδείας αλλά και «πάγωμα» μισθών για όλα τα έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ψηλά στην «ατζέντα» των επαφών βρίσκεται η πρόταση του ΔΝΤ για «λιγότερο» κράτος ( ακόμη και στον χώρο των υπουργείων) που αποτελεί και το κλειδί για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Τα στελέχη του Ταμείου εισηγούνται τον περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ουσιαστικά λένε στην κυβέρνηση να μεγαλώσει την «λίστα» με τους υπό κατάργηση οργανισμούς για να «ανασάνει» από το μισθολογικό βάρος ο κρατικός προϋπολογισμός.
Τούτο όμως συνεπάγεται με «έκρηξη» της ανεργίας τα επόμενα χρόνια.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προτείνουν επίσης:
- «Πάγωμα» των μισθολογικών αυξήσεων έως το 2013.

- Κατάργηση του μηνιαίου ορίου των απολύσεων ( 2%).

- Η χορήγηση συντάξεων να γίνεται με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο και όχι με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, προτείνεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αντί για 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα) και να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

- Να επανεξεταστεί η χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.

- Την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο αλλά και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων.

- Περαιτέρω μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα.

- Ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, ακόμα και στην κοινή ωφέλεια και απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

- Ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων ενώ προτείνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για φάρμακα.


Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr