Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Άκυρο για Παγκάλο, ο Παπανδρέου στο κάδρο.

Η Ελευθεροτυπία βάζει στο κάδρο των υπό αναζήτηση εύθυνων τον Γ. Παπανδρέου και αποκαλύπτει: Εκρηξη spreads και μπάχαλο, με επίκεντρο… δήλωση Γιώργου

Ο «μηχανισμός στήριξης» της Ελλάδας, ο οποίος αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής σαν «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» απέναντι στις αγορές, όπως ήθελε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τους όρους δανεισμού της χώρας.
Ο Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε η γερμανική ιστοσελίδα, έκανε μια ερμηνεία όσων είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για τον μηχανισμό στήριξης, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση,

Το θέμα ανακινήθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε επί λέξει (όπως έγραψε την επομένη η «Ε»):

Παπανδέου: «Στο τραπέζι υπάρχουν και οι δικές μας προτάσεις, όπως και οι προτάσεις των σοσιαλιστών για ένα μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο για τις δανειακές ανάγκες των χωρών. Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ. Εκεί θα συμμετάσχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρόταση».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή απόφαση είχε αποτυπωθεί και στα λόγια του αντιπρόεδρου Θ. Πάγκαλο, ο οποίος είχε πει σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι χρειάζεται ισχυρή άμυνα εναντίον των κερδοσκόπων».

==============

Σχόλιο: Πέρα από τα προφανή που αφορούν το στοιχειώδες απόρρητο των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου σε τέτοια κρίσιμα θέματα, θαυμάζουμε μια κυβέρνηση στην οποία ο ένας «δίνει τον άλλο στεγνά».

Βεβαίως τι να πρωτοθυμηθεί κάνεις από τις δηλώσεις επί των δηλώσεων; «Κομάντος» της ΕΥΠ στη μάχη κατά των κερδοσκόπων και των hedges funds; Το δάνειο που θα παίρναµε από την Κίνα; Την εύστοχη παρομοίωση της Ελλάδας µε τον «Τιτανικό»; Την επίσηµη ανακήρυξη της χώρας σε πρωταθλήτρια της διαφθοράς; Την εµπλοκή του ΔΝΤ; Η «Wall Street Journal» έφτασε στο σηµείο να κάνει έκκληση στους πάσης φύσεως «αξιωµατούχους» να κλείσουν το στόµα τους διότι «κάθε φορά που το ανοίγουν, η χώρα τους δανείζεται µε χειρότερους όρους».

Την χαζοχαρά μας για την απόφαση της 25 Μαρτίου το διαγγελμα στο Ζάπειο ή το λεφτά υπάρχουν.
Δημοσιεύθηκε από:το μεγαλύτερο blog της πόλης, Γιάννης Παπαϊωάννου