Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Ανοίγει ξανά το πακέτο στήριξης- Παράταση για το τμήμα των εγγυήσεων

ΑΓΗΣ ΜΑΡΚΟΥ Παρασκευή 2 Απριλίου 2010
Ξανανοίγει άμεσα το «παροπλισμένο» από τον Δεκέμβριο του 2008 πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο είχε νομοθετήσει ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, παίρνοντας παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 15,5 δισ. ευρώ που έμειναν ανεκμετάλλευτες. Χθες οι τέσσερις τράπεζες με τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά, Εθνική, Εurobank, Αlpha Βank και Πειραιώς, προχώρησαν και επίσημα, έπειτα από σχετική πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, στην κατάθεση αιτήματος στις υπηρεσίες του υπουργείου και στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρήση των παροχών του Δημοσίου. Το συγκεκριμένο θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη κ. Γ. Προβόπουλο τη Μ. Τρίτη. Εως σήμερα από τα δύο σκέλη του πακέτου που αφορούν τη ρευστότητα του συστήματος μόλις το 32% των προβλεπόμενων εγγυήσεων έχει αξιοποιηθεί. Συγκεκριμένα, από το κομμάτι των ειδικών ομολόγων του Δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ υπάρχει περιθώριο έκδοσης νέων τίτλων 3,5 δισ. ευρώ, οι οποίοι μπορούν να κατατεθούν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη λήψη δανείων με πολύ χαμηλά επιτόκια. Από το δεύτερο τμήμα, αρχικού ύψους 15 δισ. ευρώ, οι τράπεζες μπορούν να εκμεταλλευθούν εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από τις αγορές με τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ.

Με την άντληση αυτών των κεφαλαίων με ελκυστικούς όρους θα επιδιωχθεί το επόμενο διάστημα η επανεκκίνηση της εγχώριας οικονομικής «μηχανής», μετά το πρώτο σοκ των μέτρων μείωσης του ελλείμματος που «πάγωσαν» την αγορά. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα διοχετεύσουν ρευστότητα κυρίως προς επιχειρήσεις και δευτερευόντως προς νοικοκυριά, εν αναμονή καλύτερων ημερών από το τρίτο τρίμηνο του έτους στο μέτωπο των spreads, η αποκλιμάκωση των οποίων θα επιτρέψει την αποκατάσταση μιας φυσιολογικής ροής χρηματοδότησης προς το ελληνικό πιστωτικό σύστημα από τη χονδρική αγορά χρήματος. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και τη χορήγηση δανείων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, θα βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Οι συνθήκες ασφυξίας που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη γίνει αισθητές στην αγορά με την άνοδο των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες. Από τη μία πλευρά τα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, εξέλιξη που σηματοδότησε τη στροφή τους στην καταθετική βάση για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από 12 μήνες συνεχούς πτώσης εμφανίστηκαν εκ νέου αποδόσεις που έφθασαν ακόμη και το 6% στους «κλειστούς» λογαριασμούς. Από την άλλη, όμως, για να περιοριστούν οι απώλειες στα καθαρά έσοδα από τόκους, αποφασίστηκαν αυξήσεις και στο κόστος των δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις έχουν καταγραφεί στις εταιρικές χορηγήσεις.

Οι αρχικές προβλέψεις των τραπεζιτών για το 2010 κάνουν λόγο για μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης των υπολοίπων των δανείων έναντι 4% το 2009. Ωστόσο, μετά τα νέα μέτρα και με την αρωγή των κοινοτικών κονδυλίων, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αν η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιωθεί και φανούν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια στον δρόμο προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν αποκλείεται τελικά να σημειωθούν θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τον εφετινό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=323755&dt=02/04/2010#ixzz0k4KnA4Ls


ΣΧΟΛΙΟ του dakepekoz: Ως πότε θα κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό; Μέχρι πότε θα μπορούν να παίζουν με τη νοημοσύνη μας; Μήπως ζούνε σε εικονική πραγματικότητα όπου ο πολίτης αυτής της χώρας είναι χωρίς μνήμη και κρίση; Έξι μήνες ήταν αρκετοί για να καταρριφθεί όλη η προεκλογική υποσχεολογία και επιχειρηματολογία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ! ΚΡΙΜΑ!!!