Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Τα δυο σενάρια που θεωρούν «δεδομένα» οι Γερμανοί


















Το γερμανικό παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες ημέρες με την ελληνική οικονομία μπορεί από πολλούς να εκληφθεί ως ανθελληνισμός.

Στην ουσία, όμως, πρόκειται για μια καθαρή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ που όσο κι αν δεν μας αρέσει δείχνει την παντοδυναμία της στην Ευρώπη. Τη στιγμή που όλοι πιέζουν για λήψη άμεσων μέτρων προτού η κρίση γενικευτεί, το Reuters αποκάλυψε ότι έχει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα δώσει το δικό της μερίδιο βοήθειας στην Ελλάδα στις… 19 Μαΐου, όταν δηλαδή λήγει η προθεσμία της χώρας μας και πρέπει να αποπληρώσει 9 δις ευρώ.

Το σχιζοφρενικό παιχνίδι και ταυτόχρονα ο πόλεμος νεύρων κατά της Ελλάδας, είναι φανερό ότι γίνεται με συγκεκριμένο σκοπό. «Είμαστε κυρίαρχοι, Γερμανία Uber Alles» φωνάζει η Μέρκελ και όσο δεν το παίρνουμε χαμπάρι τόσο γινόμαστε θύματα των αρπακτικών.

Το σίγουρο είναι ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει να μας δώσει τα χρήματα που είναι να μας δώσει. Θα μας βγάλει την ψυχή αλλά τελικά θα εκταμιεύσει. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν είναι εκεί το θέμα. Η πληρωμή έχει «κλειδώσει» για τους Γερμανούς, αυτό που σκέφτονται πλέον είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα.

Οι Γερμανοί έχουν ήδη κάνει δύο σενάρια και τα επεξεργάζονται. Θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δε σώζεται με τίποτε και πιστεύουν ότι:

1. Είτε η Ελλάδα θα πάει σε μερικούς μήνες σε αναδιάρθρωση του χρέους της, θα είναι μια χώρα χρεοκοπημένη αλλά εντός Ευρωζώνης.

2. Είτε θα ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όλα αυτά τα θεωρούν δεδομένα και κάνουν τον σχεδιασμό τους.

Και δυστυχώς φαίνεται να έχουν δίκιο αφού στον ορίζοντα δεν υπάρχει φως.

Μήπως να παρακαλάμε να υπάρξει ντόμινο στις άλλες οικονομίες μπας και παρθεί απόφαση – πακέτο που θα διασώζει και την Ελλάδα με λύσεις του τύπου διαγραφή χρεών και άλλα τέτοια;
antinews.gr