Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Εθνική τραγωδία

Δυστυχώς, όπως σας γράφαμε και πριν λίγα 24ωρα, η κατάσταση είναι τόσο κακή που πλέον μπορούμε να μιλάμε για εθνική τραγωδία. Η σημερινή κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε με τα spreads κοντά στις 700 μονάδες και ουσιαστικά με την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων αφού δεν γίνονται πλέον πράξεις καθώς και η νέα βουτιά του Χρηματιστηρίου (-6,03%), είναι απλά η επιβεβαίωση ότι η οικονομία έχει στην πράξη πτωχεύσει και όλοι περιμένουν το αναγγελτήριο θανάτου.

Το κακό κλίμα επιδεινώθηκε με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, κυρίως Γερμανών ότι καλύτερα η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της (τεχνική χρεοκοπία) και αν είναι να γίνει ας γίνει και η έξοδος από την ευρωζώνη προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της με υποτίμηση.

Τα σενάρια είναι πολλά και κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να υποστηρίξει τι πρόκειται να συμβεί. Είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα γεγονός η πορεία προς την πτώχευση και η ουσιαστική παράδοση της χώρας στους ξένους, αυτή τη φορά σε έναν οικονομικό ιμπεριαλισμό που δεν αφήνει περιθώρια για αντιστάσεις.

Ενα σενάριο κάνει λόγο για “κλείδωμα” μέσα στο Σαββατοκύριακο, της συμφωνίας παράδοσης των κλειδιών της χώρας στο ΔΝΤ. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν συμφωνηθεί οι όροι παράδοσης από την τρόικα που είναι στην Αθήνα και την κυβέρνηση. Παράλληλα, οι Γερμανοί θα ολοκληρώσουν το σχέδιο σωτηρίας, θα το περάσουν από τη Βουλή μέσα στον Μάιο κάτι που θα κάνουν και οι άλλες χώρες. Πιθανότατα γύρω στις 12-13 Μαίου να υπάρξει έκτακτο Γιουρογκρούπ το οποίο θα επικυρώσει τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση θα φτιαχτεί από την αρχή ένα πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο θα τραβήξει μέχρι το 2013. Χιλιάδες απολύσεις, περικοπές 13ου και 14ου μισθού, νέοι φόροι είναι μερικά από τα σημεία του νέου σχεδίου με σφραγίδα ΔΝΤ.

Το ερώτημα που δημιουργεί και το άλλο σενάριο είναι αν φτάνει η βοήθεια, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Πιθανότατα να μην το κάνει, άλλωστε οι ξένοι λένε ότι θα χρειαστούμε τα επόμενα χρόνια 150-170 δισ. ευρώ.

Οι λύσεις που δίνονται είναι αυτές που οδηγούν στην τραγωδία.

1.Στάση πληρωμών, δηλαδή πτώχευση, έξοδο από την Ευρωζώνη, επιστροφή στη δραχμή, υποτίμηση του νομίσματος και μια χώρα… αφρικανικού τύπου. Επιτόκια στα ύψη, μισθοί πείνας, ανεργία… Οι αγορές δεν θα μας ξαναδανείσουν και θα κάνουμε πολλά χρόνια να συνέλθουμε, όπως Αργεντινή δηλαδή.
2.Αναδιάρθρωση χρέους. Λέμε στους πιστωτές μας να έλθουν να πάρουν το 60%-70% αυτών που τους χρωστάμε και να πάνε στο καλό. Αυτό άμεσα σημαίνει ότι σβήνει ο δανεισμός στο μέλλον (ποιος θα μας δανείσει άλλωστε αφού τα ομόλογά μας θα είναι πλήρως αναξιόπιστα). Επίσης, καταρρέει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι γεμάτο από “τοξικά” ελληνικά ομόλογα. Και πάλι βγαίνουμε από την Ευρωζώνη αφού δύσκολα μπορεί να μείνει μια χρεοκοπημένη χώρα στο κλαμπ.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να εικάσει κανείς, ορισμένα μας διαφεύγουν και εμάς. Ενα είναι απόλυτα σίγουρο: Η κατάρρευση του πολιτικού και οικονομικού μοντέλου με το οποίο μάθαμε τόσα χρόνια.

Κι επειδή πολλοί ρωτούν αν θα καταρρεύσει και η σημερινή κυβέρνηση η απάντηση είναι μία: Ποσώς μας ενδιαφέρει αν είναι να χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία (στο μόνο σημείο που είχε δίκιο ο Γ. Παπανδρέου).

antinews.gr