Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Τι κατάφερε τελικά ο Παπανδρέου;

Διερωτώμαι το τι κατάφερε τελικά ο Παπανδρέου με όλα αυτά περί προσφυγής στο ΔΝΤ, και τελικά με το περίφημο σχέδιο ευρωπαϊκής λύσης. Αυτή τη στιγμή το spread του δεκαετούς ομολόγου είναι στις 380 μονάδες βάσης. Που είναι οι γνωριμίες του Γιώργου και οι επαφές του; Του φταίγανε τα CDS και έκανε διεθνή μαραθώνιο επαφών προκειμένου να καταργηθούν. Μα αγαπητέ Γιώργο, αν καταργηθούν τα CDS, που είναι ασφάλιστρα κινδύνου, το spread θα ανέβει αφού ο εκάστοτε αγοραστής δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί σε περίπτωση φαλιμέντου. Μίλησε για κερδοσκόπους. Όμως οι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων είναι και οι Ελληνικές Τράπεζες. Αυτές δεν είναι κερδοσκόποι; Γιατί δεν τους μάζεψε; Μήπως επειδή δεν μπορούσε και δεν μπορεί; Έλεγε ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε όμως δάνειο. Το δάνειο δηλ. δεν είναι λεφτά; Η ανάπτυξη πέφτει και μαζί της και οι προσδοκίες εσόδων. Δυστυχώς τώρα πια είναι αργά και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτε παρά να περιμένει το αναπόφευκτο, δηλ. την πτώχευση. Ο Παπανδρέου έκανε το λάθος να βγει και να πει ότι είμαστε χώρα υπό πτώχευση και την ίδια στιγμή να πάει στις αγορές και να ζητήσει λεφτά. Μα ποιος θα δανείσει κάποιον που λέει ότι είναι υπό πτώχευση; Μάλλον κανείς. Βέβαια, από ένα σημείο και πέρα κατάλαβε ότι οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού δεν είναι όπως οι δηλώσεις ενός αρχηγού κόμματος. Έχουν επιπτώσεις. Οπότε έκοψε τα περί πτώχευσης. Όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει και κανείς δεν τον πιστεύει τώρα. Στην Eurostat τώρα μας λένε ότι το έλλειμμα θα είναι πάνω από 14% λόγω των νοσοκομείων. Ένας λόγος παραπάνω να ανέβουν τα spreads. Φέτος μάλλον δεν θα φαλιρίσουμε. Όμως με αυτά τα επιτόκια το χρέος θα γιγαντωθεί στα επόμενα χρόνια σε τέτοιο βαθμό που θα είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει μία χώρα όπως η Ελλάδα που στο κάτω κάτω δεν παράγει και τίποτε. Το ξαναλέω όμως, τώρα κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, είτε Παπανδρέου είτε Βενιζέλος. Το καράβι βούλιαξε κάπου εκεί στο Νοέμβριο.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή συμφωνία από την οποία προσδοκούσε η Κυβέρνηση να αντλήσει ρευστότητα με επιτόκια 4-4,5%, στην Γερμανία, αντίθετα, κατά τη διαπραγμάτευση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας, επιμένουν ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να είναι ίσο με την τελευταία έκδοση 10ετών ομολόγων της Ελλάδας, δηλαδή σήμερα 6,3%! Μάλιστα, σύμφωνα με τους F.T., οι Γερμανοί ανακάλυψαν τώρα, ότι αν δανείσουν την Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο, θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποβληθεί και να γίνει δεκτή προσφυγή ακύρωσης της απόφασης από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα, ότι παραβιάζονται οι όροι της Συμφωνίας του Μάαστριχτ.
Τα πάντα είναι θέμα ερμηνείας λοιπόν. Έτσι ο Παπακωνσταντίνου ερμήνευσε τις προάλλες ότι το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα πυροδοτώντας την αντίδραση του Στρος Σκαν που τον διέψευσε. Έτσι ακριβώς ερμήνευσαν και τα επιτόκια που θα μας δανείσουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση χρήσης του πακέτου βοήθειας. Και όλα αυτά με την συμβολή των ΜΜΕ.

Από : το μεγαλύτερο blog της πόλης