Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που δημοσίευσε το Σάββατο 24-04-2010 αθηναϊκή εφημερίδα και το οποίο δόθηκε στους εκπαιδευτικούς, με ταυτόχρονη κατάθεση στη Βουλή, τη νύχτα στις 26-04-2010.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπόψη θέσεις του κλάδου, αλλά συμπεριελήφθησαν διατάξεις που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους εκπαιδευτικούς. Το νομοσχέδιο έχει ως βασικό σκοπό τη στοχοποίηση και την απαξίωση του Έλληνα εκπαιδευτικού.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. πιστεύει πως το περιεχόμενο των περισσοτέρων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου είναι απαράδεκτο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Την αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών, αν και γνωρίζει η υπουργός πως το ισχύον σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών είναι δίκαιο, αντικειμενικό, αδιάβλητο και αποδεκτό από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας κι επομένως αδιαπραγμάτευτο.
Την τιμωρητική τριετή παραμονή του νεοδιόριστου και τη διετή παραμονή των υπολοίπων εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.
Τη μη υπαγωγή των αποσπάσεων σε φορείς, Υπουργείο, Πανεπιστήμια στο ΚΥΣΠΕ.
Την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (σύνδεση αξιολόγησης – μισθολογικής εξέλιξης) αποδεικνύοντας πως η αυτοαξιολόγηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
Τη λήξη της θητείας των Διευθυντών Εκπαίδευσης στο όνομα της αξιοκρατίας (τα πρώτα μηνύματα τα πήραμε με την ανασυγκρότηση των ΠΥΣΠΕ) κ.τ.λ.
Γίνεται κατανοητό ότι όλες αυτές οι ατάκτως ερριμμένες και αποσπασματικές ρυθμίσεις σ’ αυτό το περιβόητο νομοσχέδιο, οδηγούν σε απαξίωση την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, σε απόγνωση χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομισθίους που, για χρόνια, προσέφεραν και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στη δημόσια εκπαίδευση.
Τα ψέματα και οι επικοινωνιακές φιέστες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας τελείωσαν. Αποδείχθηκε περίτρανα πως η ηγεσία του Υπουργείου μας είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται με τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, τη μεγάλη μείωση των διορισμών των εκπαιδευτικών, την αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, την έλλειψη προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και τη μη αντιμετώπιση του προβλήματος της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.
Γι’ αυτό και επιλέγουν τη σύγκρουση με τους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τις κυβερνητικές αδυναμίες.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν στην πρωτόγνωρη αυτή επίθεση.
Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις και να συμβάλλουν στη μη ψήφιση του νομοσχεδίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.