Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Mε πολιτική απομόνωση κινδυνεύει ο κ. Παπανδρέου

Του Γιώργου Κύρτσου

Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ μπορεί να προκαλέσει την πολιτική ισοπέδωση του Κινήματος. Αναφέρονται στο προηγούμενο της Ουγγαρίας, όπου η προσφυγή στο ΔΝΤ οδήγησε τελικά σε ταπεινωτική ήττα των Σοσιαλιστών στις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό κατώτερο του 20%, θρίαμβο της κεντροδεξιάς, με ποσοστό ανώτερο του 50%, και ανάδειξη μιας ισχυρής άκρας Δεξιάς, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη περίπου του 1/5 του εκλογικού σώματος.

Η μοναξιά του ηγέτη

Ο προβληματισμός αυτός εκφράστηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, με αρκετούς υπουργούς να μεταφέρουν την ανησυχία και την πικρία κομματικών στελεχών και τοπικών παραγόντων του Κινήματος.

Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει κερδίσει την αναγνώριση ενός μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης με τον τρόπο που κινείται στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς, για να προλάβει τα χειρότερα στην οικονομία. Αυτό όμως δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του για την έλλειψη σωστής προετοιμασίας για την άσκηση της εξουσίας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν την άνοδο του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία και μετατράπηκαν σε πολιορκητικό κριό της εξουσίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 δηλώνουν απογοητευμένα από την κυβερνητική στροφή. Δεν δέχονται το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάστηκε από τις διαστάσεις της κρίσης που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή. Εκτιμούν ότι έχει μεθοδευτεί το εντυπωσιακό πολιτικό άδειασμά τους από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και πως τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη υιοθέτησαν μικροπολιτική μεθοδολογία πριν από τις βουλευτικές εκλογές, μοιράζοντας υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, ο «πράσινος» συνδικαλιστικός μηχανισμός κρατάει πλέον αποστάσεις ασφαλείας από την κυβέρνηση και καταγγέλλει τις περισσότερες επιλογές της. Τα ανώτατα συνδικαλιστικά στελέχη θεωρούν ότι έχει καταργηθεί ο ουσιαστικός διάλογος και πως η κυβέρνηση απλός αναζητεί συνδικαλιστικό άλλοθι για την πολιτικής της, το οποίο βέβαια δεν προτίθενται να προσφέρουν.

Ανάλογα είναι τα μηνύματα που φτάνουν στου Μαξίμου από τις κομματικές οργανώσεις, τους βουλευτές και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σχεδόν όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αντέξει το πολιτικό σοκ από την προσφυγή στον μηχανισμό των Βρυξελλών και του ΔΝΤ. Το ΠΑΣΟΚ έχει επενδύσει ιστορικά στην ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας, στην στήριξη των λεγόμενων μη προνομιούχων και σε μια φιλολαϊκή πολιτική που υλοποιήθηκε αρκετές φορές σε βάρος της δημοσιονομικής διαχείρισης και της πραγματικής οικονομίας.

Τώρα, η κυβέρνηση Παπανδρέου ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που μόνο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει τολμήσει να περιγράψει ως ένα βαθμό.

Έλλειψη προετοιμασίας

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προετοιμάσει τα πολιτικά, συνδικαλιστικά και κομματικά του στελέχη για την πολιτική της Κυβέρνησης Παπανδρέου και η κοινή γνώμη δείχνει αιφνιδιασμένη από την απότομη στροφή του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές διαβεβαίωσαν ότι υπήρχαν τα λεφτά για μια φιλολαϊκή πολιτική, μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 έκαναν σημαντικές παροχές, παρά τη δημοσιονομική κρίση, και από τα τέλη Ιανουαρίου 2010 άρχισαν να συμβιβάζονται με την σκληρή πραγματικότητα και να παρουσιάζουν σιγά σιγά τον οικονομικό και κοινωνικό λογαριασμό που καλούμαστε να πληρώσουμε.

Ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να καλύψει το ιδεολογικό και πολιτικό κενό αν ήταν σε θέση να οργανώσει την κυβερνητική προσπάθεια, να αιφνιδιάσει με δημιουργικές πρωτοβουλίες και να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων αντί να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η έλλειψη σωστής προετοιμασίας που τον χαρακτηρίζει θα μεγαλώσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ιδεολογική και πολιτική του μοναξιά τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Πηγή FreeSunday (www.freesunday.gr), 24-25 Aπρίλη 2010

Posted by chris vasiliadis