Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Αμερικανικό short πάρτι στα ελληνικά ομόλογα- Χάνεται ο έλεγχος στο spread στις 392 μ.β, απόδοση 7,05% στην 10ετία, μεγάλη πτώση στο ΧΑ

Στόχος οι 450μ.β.(upd3)Αμερικανικό πάρτι σημειώθηκε στα ελληνικά ομόλογα καθώς η Citigroup , η Goldman Sachs, η J P Morgan και η Morgan Stanley πουλούσαν ελληνικά ομόλογα εκτοξεύοντας το spread στις 392 μονάδες βάσης από 343 μονάδες που άνοιξε το πρωί. To υψηλό ημέρας διαμορφώθηικε στις 405 μονάδες βάσης.
Είναι προφανές ότι οι short επιδιώκουν να τεστάρουν τα όρια της αγοράς, επιδιώκουν να εξακριβώσουν αν υπάρχει μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ταυτόχρονα ενόψει της έκδοσης ομολόγων σε δολάρια οι αμερικανικές τράπεζες απλά πουλάνε για να αγοράσουν σε πολύ καλύτερες τιμές. Το κλίμα στα ομόλογα είναι άκρως αρνητικό και πλέον η απόδοση του 10ετούς έφθασε στο 7,10% ενω η αππόδοση του 7ετούς που δημοπρατήθηκε πρόσφατα διαμορφώνεται στο 7%. Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση του παλαιού 3ετούς λήξης Μάρτιος 2012 όπου η απόδοση διαμορφήθηκε στο 6,4% και το spread στις 545 μονάδες βάσης.

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στα ομόλογα παρέσυρε πτωτικά και το ΧΑ όπου οι τράπεζες κατέγραψαν αξιόλογη πτώση 3-4% ενώ το ΧΑ συνολικά υποχωρεί 2,21% περίπου στα όρια των 2.048 μονάδων. Η Εθνική υποχώρησε 4,77% στα 14,37 ευρώ περίπου.
Από τα αξιοπερίεργα της αγοράς ομολόγων είναι ότι το spread δεν μειώνεται και γιατί δεν μειώνεται το www.bankingnews.gr έχει επιχειρήσει να το ερμηνεύσει σε άρθρο που υπάρχει αναρτημένο στο site.
Το πλέον χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι τα στρατόπεδα που υπήρχαν προ 2 μηνών ή 3 εβδομάδων συνεχίζουν να υφίστανται.
Από την μια πλευρά ο ΟΔΔΗΧ, οι ελληνικές τράπεζες και κάποιοι ελάχιστοι ξένοι οι οποίοι θα ήθελαν το spread να μειωθεί στις 250 μονάδες βάσης.
Ο ΟΔΔΗΧ για να μπορεί να υλοποιεί δημοπρασίες με χαμηλό κόστος και προφανώς κάτω από το 6% το οποίο πασχίζει με κάθε τρόπο να επιτύχει το δημόσιο.
Οι ελληνικές τράπεζες καθώς διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων ύψους 46-48 δις ευρώ.
Βέβαια κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης και οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν short κυρίως για να καλύψουν κάποιες βραχυχρόνιες απώλειες.
Οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές θέλουν το spread επίσης χαμηλά καθώς κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους περίπου 250 δις ευρώ.
Όλοι αυτοί θέλουν το spread χαμηλά όμως αυτοί οι επενδυτές δεν καθορίζουν σε αυτή την φάση την τάση στα ομόλογα.
Υπάρχουν όμως κάποιοι άλλοι που είναι κατά βάση short αλλά εμφανίζονται ως long χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και οι δύο θέσεις.
Οι περισσότερες ξένες τράπεζες που είναι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς είναι short.
Την ίδια στιγμή που γίνονται ανάδοχοι των ελληνικών δημοπρασιών σορτάρουν και τα ελληνικά ομόλογα.
Προφανώς όχι όλοι οι ξένοι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς αλλά σίγουρα οι περισσότεροι.
Ως επί τω πλείστον οι αμερικανικές τράπεζες σορτάρουν την αγορά ομολόγων στην Ελλάδα καλύπτοντας τα hedge funds αλλά και δικές τους θέσεις.
Αυτοί οι επενδυτές θέλουν το spread στις 400-450 μονάδες βάσης καθώς σε αυτά τα επίπεδα θα υποχρεώσουν την Ελλάδα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης δηλαδή στην ΕΕ και στο ΔΝΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr