Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

«Εστειλα άλλο 1 εκατ. ευρώ για το ΠΑΣΟΚ»

Της Αριστέας Μπουγάτσου

Αλλο ένα εκατομμύριο ευρώ που δόθηκε ως «χορηγία» της Siemens στο ΠΑΣΟΚ το 2002-2003 αλλά δεν εισπράχθηκε, επειδή άρχισαν να αποκαλύπτονται τα μαύρα ταμεία, αναζητείται από τους ανακριτές.

Την ύπαρξη του δεύτερου αυτού πακέτου «χορηγίας» προς το ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε στην απολογία του ο ίδιος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στις 6 Ιουλίου 2009 στην εισαγγελέα Εφετών Baunler-Hosl. Μάλιστα, ο τέως Mister Siemens, με βεβαιότητα, πιθανολογεί πως και γι' αυτό το 1 εκατ. ευρώ είχε συνεννοηθεί με τον Θόδωρο Τσουκάτο και πως από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ του υπέδειξαν τα χρήματα να πάνε και να παραμείνουν στην Ελβετία.

Παραθέτουμε αυτούσια τα όσα ο Μ. Χριστοφοράκος ομολογεί:...



«Σε δύο λογαριασμούς»

«Στην Ελβετία εξακολουθούν να υπάρχουν χρήματα της Siemens σε δύο λογαριασμούς ιδιωτών. Οι ιδιώτες αυτοί είναι καθαρά αχυράνθρωποι, δεν τους είχα πει τίποτα σχετικά με τον λόγο για τον οποίον γίνονταν οι πληρωμές. Δεν θέλω να αναφέρω σήμερα τα ονόματα των ανθρώπων αυτών, επειδή φοβάμαι ότι λόγω της -έστω και εν αγνοία τους- συμμετοχής στις πράξεις μου, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη δουλειά τους ή ακόμα και θα διωχθούν ποινικά.

* Στον έναν από τους λογαριασμούς αυτούς υπάρχουν ακόμα περίπου 400.000 ευρώ. Στον άλλον περίπου 600.000 ευρώ. Τα χρήματα βρίσκονται εκεί, εδώ και περίπου έξι τουλάχιστον χρόνια. Απ' όσο μπορώ να θυμηθώ σήμερα, τα χρήματα μεταφέρθηκαν εκεί από έναν από τους λογαριασμούς του Καλδή, δηλαδή ή από το λογαριασμό της εταιρείας Placid Blue Corporation ή από το λογαριασμό της εταιρείας Sandybury. Ο λόγος της μεταφοράς ήταν ο εξής:

Μέλη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να μη μεταφερθούν τα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά να κατατεθούν στην Ελβετία. Δεν θυμάμαι σήμερα ποιος ακριβώς ήταν. Πιστεύω ότι ήταν ο κ. Τσουκάτος. Πάντως ο κ. Τσουκάτος ήταν την εποχή εκείνη το αρμόδιο άτομο με το οποίο συνομιλούσα.

Οταν μεταφέρθηκαν τα χρήματα, η υπόθεση ξεχάστηκε. Αρχικά τα χρήματα έμειναν εκεί. Μετά, και συγκεκριμένα προς τα τέλη του 2005, έγιναν γνωστά τα μπλεξίματα και αποφασίστηκε να μην πειραχτούν οι λογαριασμοί αυτοί. Θα επικοινωνήσω σύντομα, μέσω των δικηγόρων μου, με τη Siemens, προκειμένου να συμβάλω, ώστε τα χρήματα αυτά να επιστραφούν αμέσως στη Siemens».

Από την απολογία (που έχει φθάσει και στην ανακρίτρια Μ. Νικολακέα) αυτή είναι σαφές ότι αναζητείται 1 εκατ. ευρώ που εστάλη από τη Siemens με σκοπό αυτό να φθάσει στο ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον αναζητούνται δύο νέα παρένθετα πρόσωπα -θεματοφύλακες του πολιτικού χρήματος- ενώ χρήζουν διευκρινίσεως ο ρόλος και η εμπλοκή του Θ. Τσουκάτου και σ' αυτή την ατελή πράξη «χορηγίας».

Πάντως το «στάσιμο» αυτό ποσό στην Ελβετία, που δεν έφτασε στην Αθήνα και στο ΠΑΣΟΚ, αποδεδειγμένα υπάρχει και έχει εκταμιευθεί από τη Siemens στο πλαίσιο των ετήσιων χορηγιών μέσω του 2% του τζίρου της Siemens Ελλάδος.

Είχε ενημερώσει

Γι' αυτό το ποσό ο Μ. Χριστοφοράκος έχει ενημερώσει από τις 15/7/2009 τη μητρική Siemens. Μάλιστα, το εναπομείναν κεφάλαιο στους δύο κρυφούς λογαριασμούς έχει περιληφθεί στη συμφωνία συμβιβασμού του πρώην διευθύνοντος συμβούλου με τη μητρική και με τη θυγατρική της Αθήνας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, που υπογράφεται και από τα τρία μέρη στις 14/4/2010, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει στη μητρική Siemens 820.000 ευρώ που έχουν μείνει στους δύο κρυφούς-πράσινους λογαριασμούς της Ελβετίας και η μητρική να ερευνήσει αν τα υπολειπόμενα 180.000 ευρώ πράγματι εξανεμίσθηκαν εξαιτίας επενδυτικών χειρισμών.

Ο Χριστοφοράκος έχει ζητήσει από τη Siemens εχεμύθεια και η τελευταία έχει δεσμευθεί σ' αυτό, ούτως ώστε να μην κατονομαστούν και αποκαλυφθούν οι κάτοχοι των δύο αυτών λογαριασμών. Πάντως η συμφωνία αυτή δεν δεσμεύει την ελληνική Δικαιοσύνη.
http://citypress-gr.blogspot.com/2010/05/1_30.html