Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Η βόμβα Μαντέλη και η απελπισμένη αυτοκάθαρση του συστήματος

Χορηγία ύψους 200.000 μάρκων από την Siemens στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη, Τάσο Μαντέλη αποκάλυψε κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο επιχειρηματίας -και κουμπάρος του πρώην υπουργού- Γ. Τσουγκράνης.

Λίγο αργότερα, ο κ.Μαντέλης επιβεβαίωσε ότι το εμβασμα των 200.000 μάρκων το 1998 ,στο λογαριασμό Α.ΡΟΚΟΣ ήταν χρήματα γιά τον ίδιον,τα οποία χαρακτήρισε χορηγεία της ΖΙΜΕΝΣ. Κάλεσε,όμως,τους βουλευτές να αναρωτηθούν ποιός ήταν ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που είπε σε δύο δημοσιογράφους ότι πήρε 10 εκατομμύρια μάρκα από τη ΖΙΜΕΝΣ ωστε κάποιοι να ξεπλύνουν στην πλάτη του τις μίζες.

Μιλάμε δηλαδή για χοντρό καρφί προς τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ. Που πήγαν τα 10 εκατομμύρια;

Κατά την κατάθεσή του, ο κ. Τσουγκράνης ανέφερε ότι το 1998 ο κ. Μαντέλης τον κάλεσε να ανοίξει έναν λογαριασμό στο εξωτερικό, προκειμένου να κατατίθενται οι χορηγίες φίλων, καθώς –όπως υποστήριξε- ο πρώην υπουργός σχεδίαζε να κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Εκλογές όμως δεν έγιναν τότε

Η βόμβα που εξαπέλυσε ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη προκαλεί ήδη μεγάλες αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα όμως στην κυβέρνηση η οποία εξελέγη με το σύνθημα της διαφάνειας αλλά τώρα βλέπει ένα ακόμη στέλεχος του “παλαιού ΠΑΣΟΚ” να μπαίνει στη δίνη του σκανδάλου της Siemens.

Ο Γιώργος Τσουγκράνης κουμπάρος ενός εκ των βασικών συνεργατών του κ. Σημίτη δικαιολόγησε τα λεφτά αυτά ως “χορηγία” από τη γερμανική εταιρεία, λες και είναι νόμιμο και ηθικό να παίρνει ένας πολιτικός χορηγία.

Σχετικά με την κωδική ονομασία «Ρόκος», ο κ. Τσουγκράνης είπε: «Δεν μου τον υπέδειξε ο κ. Μαντέλης, εγώ είχα έναν κωδικό ‘Ροκ’ και μετά τον μετέτρεψα σε ‘Ρόκος’. Εκεί δεν ήξερα ποιοι κατέθεταν χρήματα ούτε την προέλευσή τους.».

Η… χορηγία έγινε προς τον κ. Μαντέλη το 1998 όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και είχε υπογραφεί η σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ. Στον ίδιο λογαριασμό υπάρχει κι άλλη μεγαλύτερη κατάθεση ενός υπάρχει κι άλλος λογαριασμός σε διαφορετική τράπεζα με τον κωδικό Rocos και πάνω από 400.000 ευρώ “χορηγίες”.

Πέραν τους τεράστιου πολιτικού ζητήματος που δημιουργείται για το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι τα σκάνδαλα που ξεθάβονται ανατρέπουν πλήρως και αναδιατάσσουν το πολιτικό σύστημα. Από τη μια βγαίνουν οι σκελετοί από τις ντουλάπες για τη ΝΔ σχετικά με το Βατοπέδι και από την άλλη οι σκελετοί του ΠΑΣΟΚ για την Ζήμενς, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εξεταστικές για τις υποκλοπές, την οικονομία κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, παλιό ή νέο δεν έχει σημασία, βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου της Siemens είτε με τον Τσουκάτο είτε με τον Μαντέλη.

Είναι προφανές ότι το υπάρχουν πολιτικό σύστημα αφού έσκαψε το ίδιο τον τάφο του προσπαθεί τώρα να διασωθεί καίγοντας τα μαύρα πρόβατα σε μια απελπισμένη αυτοκάθαρση. Να δούμε λοιπόν που θα κάτσει η μπίλια και αν αυτές οι κινήσεις αρκούν για να εκτονώσουν την λαϊκή οργή.

Σημασία έχει ότι μόνο υγιείς πολιτικές δυνάμεις, άνθρωποι άφθαρτοι, που δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και παιχνίδια εξουσίας, θα μπορέσουν να προχωρήσουν. Φατρίες, βαρονίες, Άγιες Οικογένειες και πολιτικά δακτυλίδια διαδοχής δεν έχουν πέραση πλέον αφού όλοι αυτοί βρίσκονται βουτηγμένοι σε παλαιές και νέες αμαρτίες.

http://www.antinews.gr/?p=47374