Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Προτάσεις Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που είχε κάνει παλιότερα..


Χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι θα πρέπει να φύγουμε από ένα πολιτικό σύστημα που έχει υποταχθεί στον αυτοσυντηρητισμό του και που σε τελική ανάλυση μας έφερε εδώ που μας έφερε και επιπλέον είπε ότι στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που θα γίνει την Δευτέρα, θα θέσει για συζήτηση θέματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Αυτό εδώ το blog έψαξε και βρήκε κάποιες παλιές προτάσεις που είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς κάπου στα τέλη του 1994.
Θέλουμε λοιπόν να είναι οι αναγνώστες μας ενημερωμένοι και γνώστες κάποιων πραγμάτων, που δεν μπορούν να τα βρουν αλλού.
Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει συνολικά 20 προτάσεις. Αυτές όμως που έχουν άμεση σχέση με Συνταγματική αναθεώρηση είναι οι εξής:
1) Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό,
2) Θέσπιση ορίου πρωθυπουργικής θητείας το πολύ δύο τετραετίες,
3) Μείωση των βουλευτών σε 200,
4) Διαχωρισμός εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία, μέσω της ασυμβίβαστης ιδιότητας υπουργού και βουλευτή,
5) Συγκρότηση 15μελούς Κυβέρνησης από μη βουλευτές και ανασύνταξη των Υπουργείων.
6) Κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών,
7) Κατάργηση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών.
8) Εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το ίδιο το δικαστικό σώμα και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο
9) Συναίνεση για ένα νέο πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων με διαφάνεια και ευθύνη ουσιαστικής προσφοράς στο δημοκρατικό πολίτευμα.
Διαβάζοντας κανείς τις πιο πάνω παλιές προτάσεις του πολιτικού Αντώνη Σαμαρά, διαπιστώνει δύο πράγματα...

1) Πόσο μπροστά έβλεπε από τότε αυτός ο πολιτικός άνδρας. Βέβαια στο κατεστημένο δεν άρεσαν αυτά που τότε είπε και τον απέβαλαν από το πολιτικό σύστημα. Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει τώρα. Η σύγκρουση τώρα θα είναι σκληρή.
2) Ότι όταν ένας άνθρωπος έχει στο DNA του τη δημοκρατικότητα και την ανυπακοή στο κατεστημένο, αυτό το πράγμα δεν αλλάζει, όσα χρόνια και να περάσουν.
Έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο που η κρατικοδίαιτη ολιγαρχία της χώρας με τα ΜΜΕ που διαθέτει, θα προσπαθήσει να αποδομήσει τον Αντώνη Σαμαρά. Χθες είχαμε το πρώτο φαινόμενο συμπόρευσης βουλευτού με τα κελεύσματα του κατεστημένου πολιτικού συστήματος. Πληροφορίες μας λένε ότι σε μεταγενέστερο χρόνο θα έχουμε μια συνεχή φυλλορροή βουλευτών και στελεχών εκπροσώπων της οικογενειοκρατίας και των μηχανισμών της για να δημιουργηθούν διαλυτικά φαινόμενα στη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα συνεχείς κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις και διόγκωση του θέματος από τα ΜΜΕ.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει ο λαός της Νέας Δημοκρατίας.
Αναρωτιόμαστε: Θα τον οδηγήσουν τα ΜΜΕ σαν πρόβατο; ή θα αναλάβει ο ίδιος ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας πρωτοβουλία ζωής;;;

hassapis-peter