Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Εκλογές τον Νοέμβρη βλέπει ο Σαμαράς..

ΠΡΟΩΡΕΣ εκλογές το φθινόπωρο, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, βλέπουν στη Ρηγίλλης, καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν θα αντέξουν τις κοινωνικές αναταράξεις που προκαλούν -ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ- τα επαχθή οικονομικά μέτρα που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, να λάβει και νέα, πιο επώδυνα μέτρα, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να περιέλθει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.
Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προσφύγει στις κάλπες με το πρόσχημα της ανανέωσης της λαϊκής εντολής, προσδίδοντας στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τα οικονομικά μέτρα, θέτοντας επί της ουσίας στον ελληνικό λαό ένα εκβιαστικό δίλημμα: Ή υπερψηφίζετε το ΠΑΣΟΚ και στηρίζετε αναντίρρητα την κυβερνητική πολιτική ή καταψηφίζετε το ΠΑΣΟΚ, πέφτει η κυβέρνηση και η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία. Θεωρείται βέβαιο ότι στην προσπάθειά του αυτή θα αναφερθεί στους «κινδύνους» που ελλοχεύουν για τον τόπο σε περίπτωση ανόδου της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, επισημαίνοντας ότι είχε απορρίψει τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο αναφέρθηκε εκτενώς ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με κομματικά στελέχη, την περασμένη Δευτέρα, μετά το πέρας εκδήλωσης της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είπε συγκεκριμένα ότι το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες (για τους λόγους και με το σκεπτικό που προαναφέραμε), τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται και να οργανώνεται προκειμένου να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης. Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά το συνέδριο του Ιουνίου. Ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα διεξαχθούν σε «κλίμα πόλωσης» και σκληρής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ότι η ΝΔ δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης, κάτι που αποδίδει κατά πρώτον στο κλίμα συνολικής αποδοκιμασίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για τα κόμματα και κατά δεύτερον στα πεπραγμένα της προηγούμενης πενταετίας. Πεπραγμένα που -κατά κοινή ομολογία- λειτουργούν ως «βαρίδια» για τη σημερινή ηγεσία της παράταξης. Κορυφαία κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι, αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, η οποία μεγεθύνει στο έπακρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε όλα τα επίπεδα, η ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας θα είχε ήδη ξεκινήσει.
Όχι στον «Καλλικράτη»
Στο μεταξύ, με συντονισμένες κινήσεις ο κ. Σαμαράς επιχειρεί από τη μια να διαμορφώσει στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ένα «συμπαγές μέτωπο» έναντι των κυβερνητικών επιλογών, χωρίς διαφοροποιήσεις, αστερίσκους και επιφυλάξεις.
Και από την άλλη να ενεργοποιήσει κορυφαία στελέχη, τα οποία για διαφορετικούς λόγους είτε δεν έχουν ρόλο στο κόμμα είτε έχουν περιορισθεί σε... ρόλο πολιτικού παρατηρητή και απλού θεατή μετά τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου.
Τις επόμενες ημέρες (εκτός απροόπτου την Τρίτη) θα φθάσει στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο «Καλλικράτης», όπου και αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση, καθώς ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε οξεία κριτική καταγγέλλοντας το Σχέδιο ως «πρόχειρο» και τονίζοντας ότι συντάχθηκε χωρίς την απαραίτητη προεργασία και ότι στην εφαρμογή του περισσότερο θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα επισημάνει ότι οι «συγχωνεύσεις» των δήμων αποφασίσθηκαν εν πολλοίς με κομματικά κριτήρια και χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι αναγκαίοι πόροι για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Εννοείται ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο και θα ισχύσει κομματική πειθαρχία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράγοντες της Ρηγίλλης τόνιζαν ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν νοείται βουλευτής ή βουλευτές να παρεκκλίνουν της επίσημης γραμμής του κόμματος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι στην περίπτωση αυτή θα ακολουθήσουν τον... δρόμο της κ. Μπακογιάννη.
Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο που δημοσιεύετια και στο Παρόν της Κυριακής στο:
προεδρική δημοκρατία: Εκλογές τον Νοέμβρη βλέπει ο Σαμαράς..