Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η σημερινή ημέρα θα γραφτεί στη μνήμη μας (και στην μνήμη τους)

Η σημερινή ημέρα θα γραφτεί στη μνήμη εκατομμυρίων Ελλήνων καθώς παρουσιάζεται στο Μαξίμου το νέο ασφαλιστικό – εργασιακό νομοσχέδιο με τις ευλογίες (και διαταγές του ΔΝΤ). Αργότερα ο Α. Λοβέρδος θα δώσει συνέντευξη τύπου για να κάνει πιο επίσημα την κηδεία σε στον ελληνικό λαό.

Λίγο – πολύ τα μέτρα είναι γνωστά και από σήμερα μέχρι το 2018 θα αλλάξουν όλα όσα γνωρίζαμε και θα ακυρωθούν όλα τα δικαιώματά μας είτε ως εργαζόμενοι είτε ως συνταξιούχοι.

1. Κατ’ αρχάς αυξάνονται από 1.1.2011 τα όρια συνταξιοδότησης στις γυναίκες που θα δουλέψουν 10-15 χρόνια περισσότερο. Επίσης, από τα 50 πάει στα 55 έτη η δυνατότητα εξόδου με σύνταξη για μητέρες με ανήλικα παιδιά.

2. Όποιος επιλέγει να βγει νωρίτερα στη σύνταξη θα έχει… πέναλτι 6% για κάθε έτος. Οπότε, σύνταξη όλοι μετά τα 65 και με 40 χρόνια τουλάχιστον εργασίας.

3. Θα ανακοι8νωθεί νέα λίστα με βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

4. Θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις έως 20%.

5. Μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης ώστε να παίρνουμε πολύ λιγότερα χρήματα.

6. Το 60ο έτος καθιερώνεται ως όριο για πρόωρη συνταξιοδότηση.

7. Τα 13 υπάρχοντα ταμεία γίνονται 3, ένα για μισθωτούς, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες κι ένα για αγρότες.

Σε γενικές γραμμές θα δουλεύουμε περισσότερο για να πάρουμε μικρότερη σύνταξη ενώ δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να μας ζητήσει πρόσθετα μέτρα αν αυτά θεωρηθεί ότι δεν επαρκούν. Οσο για τα εργασιακά, αυτά έχουν μπει υποτίθεται σε δημόσια διαβούλευση, αλλά οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Αυξήσεις των ορίων απολύσεων, ελαστικές μορφές εργασίας, μείωση των αποζημιώσεων, πάγωμα μισθών έχουν ήδη μπει στο τραπέζι χωρίς ελπίδα για τους εργαζόμενους.