Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

79η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο Ε



Παραβρέθηκα ως αντιπρόσωπος στη 79η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ(22-24/6/2010) θεωρώντας ότι ήταν η κρισιμότερη μεταπολιτευτικά λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων στα ζητήματα που μας αφορούν Οι τοποθετήσεις και οι αποφάσεις θα ήταν καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία του κλάδου।
Αντίθετα από τις προσδοκίες όλων μας η ΓΣ ήταν υποτονική και χωρίς απόφαση.
Σας μεταφέρω χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:
Το παραλήρημα του προέδρου της Δ.Ο.Ε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του
Επί 90 λεπτά είχε βάλει- στην κυριολεξία- στο στόμα του και τα δυο μικρόφωνα-μας ξεκούφανε και μας πονοκεφάλιασε - (Δικαιολογημένη και η αποχώρηση πολλών αντιπροσώπων πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του)Χωρίς να λέει τίποτα επί της ουσίας, χωρίς ειρμό και λογική σειρά στη σκέψη του, έπαιζε με τις ατάκες που του πέταγε το ακροατήριο εξαπολύοντας μύδρους εναντίον όλων των άλλων παρατάξεων εκτός της ΠΑΣΚ.Στη πιο κρίσιμη στιγμή για το συνδικαλιστικό κίνημα αντί να προσπαθήσει να ενώσει, εμφανίστηκε διχαστικός.
Τα ποδοσφαιρικά "ΟΛΕ" που ακούγονταν εν χορώ από τους περισσότερους αντιπροσώπους τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ, παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της παράταξής του, μιλούσε για 1400 Ευρώ καθαρά στον πρωτοδιόριστο, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας για τους εκπαιδευτικούς κ.λ.π
Οι γεμάτες συγκίνηση φωνές δύο αξιόλογων συναδέλφων μας, του Κώστα Παπλωματά και του Θωμά Καραγιάννη όταν ανακοίνωναν στο Σώμα ότι αποχωρούν από τα Διδασκαλικά Κοινά.Θερμά και για τους δύο τα λόγια του Προέδρου της Δ.Ο.Ε, Δημήτρη Μπράτη και του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη.Σημαντικές και ανθρώπινες στιγμές που αποδεικνύουν ότι ο συνδικαλισμός , πέρα από παρατάξεις, αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργεί προσωπικές φιλίες και σχέσεις.
Η αυλαία της 79ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ έπεσε την Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010। Το θέμα που συζητήθηκε την τρίτη και τελευταία ημέρα (με δίωρη καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών !!!), και το πιο σοβαρό, ήταν «Το διεκδικητικό πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης 2010-2011». Καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των αντιπροσώπων και τελικά συμφωνήσαμε ότι ... διαφωνούμε! Έτσι … θα δούμε το Σεπτέμβρη.
Αναλυτικά οι προτάσεις των παρατάξεων ήταν:
Α. ΠΑΣΚ
Διεκδικητικό πλαίσιο
: Κατάργηση του ν. 3848, Όχι στην αυτοαξιολόγηση, Ολοήμερο σχολείο στη βάση των προτάσεων του κλάδου.
Πρόγραμμα δράσης: Απόφαση για απεργία το Σεπτέμβριο από τις Γ.Σ. των συλλόγων και όχι απ΄ την 79η Γ.Σ., για να μη δεσμευθούν οι άλλες ομοσπονδίες με μια προειλημμένη απόφαση της ΔΟΕ.
Β. ΔΑΚΕ
Διεκδικητικό πλαίσιο
: Κατάργηση του ν. 3848, Όχι στην αυτοαξιολόγηση, Ολοήμερο σχολείο στη βάση των προτάσεων του κλάδου, Όχι στο πιλοτικό Ολοήμερο, Καταδίκη μνημονίου – ΔΝΤ - τρόικας.
Πρόγραμμα δράσης: Πενθήμερη απεργία από την ημέρα του αγιασμού και συνέχιση, ύστερα από απόφαση των Γ.Σ. των συλλόγων, με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, συλλαλητήρια, ενημέρωση κοινωνίας, κομμάτων, Συμπόρευση με την ΟΛΜΕ.
Γ. ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (ΠΑΜΕ): Έναρξη προγράμματος δράσης από τώρα και όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Δ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
Διεκδικητικό πλαίσιο: Κατάργηση του ν. 3848 και διαγραφή μελών συλλόγων που εναντιώνονται στις αποφάσεις του κλάδου για το θέμα αυτό, Όχι στην αυτοαξιολόγηση, Ολοήμερο σχολείο στη βάση των προτάσεων του κλάδου, Όχι στο πιλοτικό ολοήμερο, Καταδίκη μνημονίου – ΔΝΤ – τρόικας, Όχι στον ΑΣΕΠ, Όχι στις υπερωρίες, Όχι στο θεσμό του μέντορα.
Πρόγραμμα δράσης: Πενθήμερη ή τριήμερη απεργία στα τέλη του Σεπτέμβρη για συγχρονισμό με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και με απόφαση της Γ.Σ. της ΔΟΕ, πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες με αποφάσεις των συλλόγων, διακλαδικός αγώνας με ΟΛΜΕ, ΟΤΑ και άλλα συνδικάτα
Κατά τη διαδικασία η ΔΑΚΕ με τις αριστερές παρατάξεις, εκτός του ΠΑΜΕ, το οποίο παρέμεινε σταθερό στην πρότασή του, κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να ληφθεί απόφαση.
Η ΠΑΣΚ παρέπεμπε τις όποιες αποφάσεις για το πρόγραμμα δράσης στις Γ.Σ. των συλλόγων και στις ολομέλειες των προέδρων, καθώς και στο Δ.Σ. της ΔΟΕ.
Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει,συναδελφοι,είναι ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και άμεσα εκτός από τα οικονομικά και πολιτικά ελλείμματα και με το δικό μας έλλειμμα, το συνδικαλιστικό

Τάσα Λούδα
Αντιπρόσωπος Συλλόγου Κοζάνης