Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Μακάρι να ισχύει ότι λέει ο Ολι Ρεν, γιατί αλλιώς θα καεί η Αθήνα.

Χοντρό παιχνίδι με συγκρούσεις, τόσο εντός της ελληνικής κυβέρνησης όσο και μεταξύ της περίφημης Τρόικας, παίζεται τις τελευταίες ώρες με αφορμή τις συντάξεις που θα παίρνουν οι Έλληνες από το 2015 και μετά.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως στο antinews, δεν μπορεί να περάσει στην ελληνική κοινωνία η πρόταση κατά κύριο λόγο των εκπροσώπων του ΔΝΤ το ποσοστό αναπλήρωσης να είναι στο 48% περίπου (το μνημόνιο λέει 40 χρόνια επί 1,2), δηλαδή πάνω από 30% χαμηλότερες συντάξεις (σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κατά μέσο όρο 70%)

Η κυβέρνηση τώρα αντιλαμβάνεται ότι το μνημόνιο γράφει αυτό ακριβώς και δεν αναφέρει πουθενά ότι στο ποσό θα προστεθεί και η βασική σύνταξη που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ (350-260 ευρώ) ή η επικουρική. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το τμήμα του μνημονίου που αναφέρεται στις συντάξεις.

Βγαίνει, λοιπόν σήμερα ο Ολι Ρεν από το Βήμα της Κυριακής κι αναφέρει ότι τους… παρεξηγήσαμε. Δεν καταλάβαμε καλά, είμαστε ηλίθιοι με λίγα λόγια και δεν ξέρουμε να διαβάζουμε; Δεν μας είπαν ποτέ ότι θα κοπούν στο μισό οι συντάξεις, λέει ο Επίτροπος και ξεκαθαρίζει ότι με τη βασική σύνταξη και το επικουρικό θα φτάσει το ποσοστό από 65% έως 80%, εκτός από αυτούς που παίρνουν πολλά χρήματα.

«Πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ένα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση» αναφέρει συγκεκριμένα ο Ολι Ρεν.

Πώς να το εκλάβουμε εμείς αυτό; Ως πόλεμο μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για το ποιος θα υπερισχύσει στη διάλυση της Ελλάδας; Μακάρι να ισχύει ότι λέει ο Ρεν, αλλά όταν η κυβέρνηση υπέγραφε το μνημόνιο είχε ξεκαθαρίσει ότι θα προστεθούν κι άλλα ποσά στη σύνταξη; Κι αν είναι έτσι, και φτάσει η σύνταξη στο 65%-80% (υπενθυμίζουμε από 70% που είναι κατά μέσο όρο με το σημερινό καθεστώς), προς τι όλη η φασαρία;

Γιατί δηλαδή να μας απειλεί η Τρόικα ότι δεν θα δώσει χρήματα αν δεν εφαρμοστούν τα άρθρα του μνημονίου;

Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι η κυβέρνηση παίζει κρυφό και διπλό παιχνίδι. Οι φήμες περί παρέμβασης και διαβήματος του Γ. Παπανδρέου στην Τρόικα μπορούν να αναλυθούν με δύο τρόπους. Ή ότι θέλει να πέσει μαχόμενος ο πρωθυπουργός και ρίχνει τουφεκιές για την τιμή των όπλων, ή ότι έχει συμφωνήσει κάτι άλλο, γι’ αυτό και η παρέμβαση του Ολι Ρεν.

Εμείς, είπαμε. Μακάρι να ισχύει ότι λέει ο κοινοτικός επίτροπος, γιατί αλλιώς θα καεί η Αθήνα.

http://www.antinews.gr/?p=48719