Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Τι κρύβεται πίσω από την εκστρατεία βελτίωσης του κλίματος της οικονομίας που χαροπαλεύει;

Τα τελευταία 24ωρα επιχειρείται μια στοχευμένη εκστρατεία για να αναστραφεί η εικόνα που έχουμε όλοι εμείς, και οι ξένοι φυσικά, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας,. Απανωτά δημοσιεύματα για δηλώσεις στήριξης ξένων αξιωματούχων από ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, από την Τρόικα δηλαδή, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας ότι όλα πάνε καλά και η Ελλάδα βαδίζει σε σωστό δρόμο, στηριζόμενη φυσικά στην στιβαρή διακυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του εμφανίζεται αισιόδοξο αφού τo έλλειμμα μειώνεται, από τις περικοπές φυσικά στον κόσμο κι όχι από αύξηση εσόδων.

Η εκστρατεία να αναστραφεί το κλίμα δεν είναι κακή κίνηση. Από το να διαρρέονται φήμες για έξοδο από την κρίση που αναγκάζουν τον κόσμο να παίρνει τα λεφτά του από τις τράπεζες, είναι σαφώς ορθότερο να σταματήσουν όσοι κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας.

Άλλο, όμως, η προσπάθεια να σταματήσουν τα κοράκια των κακών ειδήσεων κι άλλο η προσπάθεια που κάνουν τα γνωστά παπαγαλάκια να εμφανίσουν το μαύρο – άσπρο.

Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να κρίνει αυτή τη στιγμή την πορεία της οικονομίας, την εικόνα μας την δίνει η πραγματικότητα. Τα Ταμεία συνεχίζουν να απορροφούν τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό και τίποτε να μην έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΟΣΕ έχει ζημιές πάνω από 10 δισ. αλλά θέλει να ξαναπάρει νέο δάνειο. Τα νοσοκομεία είναι η “μαύρη τρύπα” της οικονομίας, όμως, το έλλειμμα αυξάνεται, η φαρμακευτική δαπάνη δε λέει να μειωθεί, ενώ η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική του “δεν πληρώνω – πληρώνω” οδηγώντας σε τραγική κατάσταση χιλιάδες ασθενείς.

Ανάλογη στάση πληρωμών υπάρχει σε όλους τους τομείς, στην παιδεία, στις συντάξεις, στα επιδόματα, στα χρέη του δημοσίου, στις επιστροφές του ΦΠΑ κ.λπ. Πώς λοιπόν επιχαίρουν κάποιοι για κάποιες δηλώσεις ξένων ότι πάει καλά η οικονομία; Αν είναι έτσι γιατί να έρθει η Τρόικα; Ας τους στείλουμε… e-mail με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

‘Η μήπως στις δηλώσεις στήριξης των ξένων κρύβεται κάτι άλλο, όπως μια συμφωνία για νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο, όπως όλοι εκτιμούν ότι θα γίνει;

Εν πάση περιπτώσει, ο κόσμος δεν μπορεί να τρώει κουτόχορτο και το… lobbing της κυβέρνησης δεν κάνει καλό, περισσότερο κακό κάνει αφού αποπροσανατολίζει τον κόσμο.

(Όσο για τον τίτλο της εφημερίδας, μήπως θα ταίριαζε καλύτερα το Real Pasok;)

http://www.antinews.gr/?p=49666