Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Προς συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων (;)


Πηγή: ΑΝΤ1


Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχει επιτευχθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έπειτα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων Ελλάδας-Σκοπίων, με πρωταγωνιστές τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Φαίνεται ότι για πρώτη φορά οι Σκοπιανοί προσέρχονται με διάθεση για εξεύρεση λύσης και γι' αυτό οι συζητήσεις που γίνονται σε πολλά επίπεδα, δείχνουν να υπάρχει φως στο τούνελ.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και το όνομα που φαίνεται να επικρατεί είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη». Το όνομα αυτό δείχνει να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, που ζητά να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία.

Έτσι, φαίνεται να ικανοποιείται η ελληνική «κόκκινη γραμμή», ενώ για τους Σκοπιανούς ο όρος δεν είναι άγνωστος, αφού έχει χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίζονται από την Μακεδονία του Αιγαίου, και εκτιμάται ότι είναι ένας όρος για τον οποίο δεν θα έχουν μεγάλες αντιδράσεις.

Εκτιμάται δε ότι οι διεθνείς δυνάμεις είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τον όρο αυτό, και αν υπογραφεί συμφωνία για αυτό το όνομα, τότε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» θα είναι η ονομασία που θα χρησιμοποιείται από τη διεθνή κοινότητα και θα αναγράφεται στα διαβατήρια των Σκοπιανών.

Σ.Σ. Εντύπωση μου προκαλεί ότι η συγκεκριμμένη είδηση "παίζει" μόνο στον ΑΝΤ1 και σε κανένα άλλο μέσο, είτε Ελληνικό είτε Σκοπιανό.