Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Μνημόνιο εναντίον Συντάγματος

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τρόικα και για αν είναι η χώρα μας δεσμευμένη απόλυτα από αυτό.

Εκ πρώτης όψεως οποιαδήποτε παρέκκλιση φαντάζει αδύνατη υπό την απειλή της μη χορήγησης των δόσεων των δανείων. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν και κατά πόσο η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε οτιδήποτε, ή οδήγησε τη χώρα στη σφαγή.

Αρκετοί παράγοντες της αγοράς, οικονομολόγοι και άλλοι καθηγητές λένε κάτι που η κυβέρνηση αποκρύπτει επιμελώς. «Πάνω κι από οποιοδήποτε Μνημόνιο βρίσκεται το Σύνταγμα, επομένως, ορισμένοι όροι του Μνημονίου θα μπορούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικοί».

Με άλλα λόγια, αν κάποιος προσφύγει στα δικαστήρια μπορεί και να δικαιωθεί αφού ορισμένοι κανόνες που μας επιβάλλει το ΔΝΤ είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματικοί. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να μην κάνει αυξήσεις στους μισθούς και να τους παγώνεις για τρία χρόνια όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 6%.

Ούτε μπορεί να αλλάζεις εργασιακές σχέσεις εν μια νυκτί και χωρίς καμιά προειδοποίηση ανατρέποντας τις ζωές χιλιάδες Ελλήνων. Κάπου όλα αυτά έχουν τα όριά τους και κάποιοι θα πρέπει να ψάξουν να βρουν τι ισχύει στο Σύνταγμα που καταστρατηγείται. Εκτός κι αν η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει το ελληνικό Σύνταγμα με την ντροπιαστική υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα.

Μήπως κάποιος από την κυβέρνηση να μας πληροφορήσει αν Λετονοί προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και δικαιώθηκαν για τους μισθούς τους που κόπηκαν τόσο βίαια; Άρα μήπως κι εμείς όλοι πρέπει να επικαλεστούμε στο Σύνταγμά μας για να βάλουμε στη θέση τους ορισμένους που πιστεύουν ότι πρέπει να βάλουμε το κεφάλι μας στον ντορβά χωρίς συζήτηση;

Το να σε απειλεί το ΔΝΤ ότι δε θα σου δώσει το υπόλοιπο δάνειο, είναι σα να σου βάζει το πιστόλι στον κρόταφο. Είναι όμως έτσι ή πρόκειται για τακτική εκφοβισμού ώστε να πούμε όλοι «σφάξε μ’ αγά μου να αγιάσω;»

http://www.antinews.gr/?p=49634