Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέσυρε τροπολογία του Α. Λοβέρδου!

Νέα διακυβέρνηση!

Σε απόσυρση τροπολογίας που θα έδινε ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους και ενσωματώθηκε χθες στο Ασφαλιστικό αναγκάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας έπειτα από…ενστάσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Η τροπολογία αφορούσε μεταξύ των άλλων την αύξηση των επιδομάτων για χαμηλοσυνταξιούχους, τα οποία αντικατέστησαν τα δώρα Πάσχα- Χριστουγέννων και την άδεια. Η τροπολογία κατατέθηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά σήμερα αναμένεται να αποσυρθεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι οι ρυθμίσεις της θα προκαλούσαν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Η τροπολογία προέβλεπε μεν την κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους, παράλληλα όμως μεριμνούσε για την αντικατάστασή τους με επιδόματα καθώς και με πρόσθετη αύξηση 200 ευρώ στα δώρα για τις συντάξεις κάτω των 833 ευρώ.


Ουσιαστικά δηλαδή επέστρεφε τα μισά από τα 400 ευρώ που έχαναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι εξαιτίας των περικοπών.
Χθεσινοβραδινές πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας ανέφεραν πως η συγκεκριμένη τροπολογία θα επανακατατεθεί χωρίς την πρόβλεψη για πρόσθετη αύξηση στα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν αιφνιδιασμένοι από την κατάθεση της τροπολογίας και υπονοώντας ότι δεν είχαν ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας σχολίαζαν πως επειδή αφορά σημαντικό αριθμό συνταξιούχων θα προκαλούσε δημοσιονομικά προβλήματα, αποκλίσεις από τους στόχους, ενδεχομένως και προβλήματα με την τρόικα.

Η επίμαχη τροπολογία
Στην επίμαχη τροπολογία (άρθρο 67 στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο) που θα κατατεθεί εκ νέου υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις. Διαγράφεται το κείμενο του άρθρου «για την ασφάλιση συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων» και επανακαθορίζεται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (και αντικατάσταση από εφάπαξ βοήθημα) με βελτίωση για όσους παίρνουν κάτω από 833 ευρώ.
Αν οι καταβαλλόμενες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων των προαναφερόμενων επιδομάτων υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση υπολείπονται κατά μήνα τα 900 ευρώ, τότε αυτά τα επιδόματα καθορίζονται ως εξής: Το επίδομα των εορτών Χριστουγέννων στα 500 ευρώ. Το επίδομα των εορτών Πάσχα στα 250 ευρώ. Το επίδομα αδείας στα 250 ευρώ.


http://www.tanea.gr/