Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Νέοι όροι για ΔΕΗ

Σοβαρές και απρόσμενες εξελίξεις.


Του Σωτήρη Χιωτάκη
chiotaki@otenet.gr



To αίτημα της Κομισιόν για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της παραγωγής από την μεταφορά και την διανομή έχει περιληφθεί σε συγκεκριμένο προσάρτημα που θα εμπλουτίσει το Μνημόνιο που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με την Τρόικα. Το προσάρτημα, δίνει χρονικό περιθώριο έως τον Μάρτιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Στην αποκάλυψη αυτή προβαίνει σήμερα το axiaplus gr. με βάση έγκυρες πληροφορίες, οι οποίες εμμέσως επιβεβαιώθηκαν χτες από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο της δίωρης συνάντησης που είχε αργά τη νύχτα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.


Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στην επισήμανση των συνδικαλιστών ότι τέτοιοι όροι δεν υπάρχουν στο Μνημόνιο, μίλησε χαρακτηριστικά για "εξειδικεύσεις" που θα γίνουν σε σχέση με τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Τρόικα.

Ο ίδιος, πάντως, "ελίχθηκε" επισημαίνοντας ότι...ζήτημα πώλησης μονάδων ή κατάτμησης της ΔΕΗ δεν έχει τεθεί από τους ελεγκτές της Τρόικας και, άρα, η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που εκφράζεται από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία, ως γνωστόν, έχει κατηγορηματικά απορρίψει τα ενδεχόμενα.

Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε την λέξη "σήμερα" προκάλεσε την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με τον πρόεδρο κ. Νίκο Φωτόπουλο ότι σε περίπτωση αλλαγής της κυβερνητικής στάσης "για ό, τι ακολουθήσει την ευθύνη δεν θα την φέρει η Ομοσπονδία".

Εκ των πραγμάτων, οι εξελίξεις μεταφέρονται στη σημερινή συνάντηση της Τρόικας με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο πιθανότατα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κώστα Μαθιουδάκη, αποδίδοντας στη συνάντηση έναν τεχνοκρατικό χαρακτήρα, όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη εβδομάδα με το κλιμάκιο στελεχών της Κομισιόν που …άναψε την φωτιά.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο κλιμάκιο της Τρόικας συμμετέχουν οι κ.κ. Χρύσα Αργυρίου και Φίλιπ Σο από τις Διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού, οι οποίοι συμμετείχαν και στις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας…

Θυμίζουμε εδώ ότι η χώρα μας έως το τέλος Σεπτεμβρίου έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει στην άρση των στρεβλώσεων στη χονδρεμπορική αγορά και στην αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Το Μνημόνιο, επίσης, προβλέπει ότι το ζήτημα του διαχωρισμού των δικτύων θα πρέπει να έχει αντιμετωπισθεί έως τον Μάρτιο, με την Ελλάδα να έχει επιλέξει έως τώρα μοντέλο νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού αλλά όχι και ιδιοκτησιακού.

Εάν στη σημερινή συνάντηση το προσάρτημα στο Μνημόνιο εμφανιστεί στο τραπέζι, πλέον, ως απαίτηση της Τρόικας, υπό την έννοια ότι η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σε ιδιώτες αίρει βασικές στρεβλώσεις στην χονδρική - οι ιδιώτες αποκτούν πρόσβαση σε φτηνά καύσιμα όπως η ΔΕΗ -γίνεται αντιληπτό ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον ενεργειακό τομέα με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Από την πλευρά της η ΡΑΕ, της οποίας η Ολομέλεια συνεδρίασε χτες, παρουσίασε μία σειρά τεχνικών προτάσεων για την χονδρεμπορική αγορά.

Αυτές, όπως έχει προαναγγείλει το axiaplus gr., συνοψίζονται:
-Στον υπολογισμό του μεταβλητού κόστους των Μονάδων το κόστος ευκαιρίας ("opportunity cost") των δικαιωμάτων εκπομπών, υπολογιζόμενο βάσει των τιμών του European Union Emission Trading System (EU ETS). Ο συνυπολογισμός του πλήρους κόστους ευκαιρίας στο μεταβλητό κόστος των μονάδων θα γίνει σταδιακά μέχρι και την 31/12/2012.
-Στους περιορισμούς στην ευχέρεια που έχει η ΔΕΗ να χρησιμοποιεί τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια.
-Στην πρόβλεψη χρεώσεων μη συμμόρφωσης (ποινών) για ανακριβείς δηλώσεις σχετικά με την διαθεσιμότητα των μονάδων.
-Στην απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, σε εφαρμογή των υφιστάμενων
ειδικών όρων της άδειας της μονάδας της ΔΕΗ Λαύριο V, και των σχετικών
προβλέψεων του ν.2773/1999 όπως ισχύει, με άμεση έναρξη των σχετικών
διαδικασιών από τη ΔΕΗ.

Για πρώτη δε φορά η Αρχή εγείρει το ζήτημα της λεγόμενης εικονικής πώλησης μονάδων, μέσω υποχρέωσης διάθεσης ΑΔΙ (πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος) με Οικονομική Συμφωνία από τη ΔΕΗ σε τρίτους προμηθευτές ή/και παραγωγούς και αντίστοιχα τη σύναψη συμβολαίων από τη ΔΕΗ-Προμήθεια με τους ανεξάρτητους παραγωγούς, τουλάχιστον για δύο έτη, μέσω δημοπρασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος προβλέπεται στον οικείο Κώδικα της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και ο οποίος έχει απορριφθεί από την Κομισιόν, μέρος του χαμηλού κόστους ηλεκτρισμού που παράγεται από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, θα διατίθεται στους ιδιώτες, οι οποίοι με την σειρά τους θα τον εγχέουν (πωλούν) στο σύστημα, αποκτώντας έτσι πρόσβαση και σε άλλα, φτηνότερα του φυσικού αερίου καύσιμα, και κερδίζοντας από την διαφορά με την Οριακή Τιμή Συστήματος.

Από την έγκυρη: http://www.axiaplus.gr/