Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Κ. Καραμανλής: Με φαντάζεστε εμένα με τρόικες πάνω από το κεφάλι;.....


Tην επομένη των εκλογών του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στο Μαξίμου για να παραλάβει - και τυπικά- την πρωθυπουργία από τον Κώστα Καραμανλή. Η συζήτηση μεταξύ των δύο δεν διήρκεσε πολύ και έγινε μάλλον σε κλίμα αμηχανίας. Ο τέως πρωθυπουργός ενημέρωσε τότε τον διαδοχό του για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά την εξωτερική μας πολιτική , ενώ δέχθηκε μία και μοναδική ερώτηση από τον Γιώργο:
- Με την οικονομία τι γίνεται;
- Ότι, ξέρεις! Τα είπα όλα κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας...
Οι δύο άνδρες χαιρετήθηκαν και ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Ο ένας για την ...εξουσία, ο άλλος για το σπίτι του. Ως φαίνεται , οι δύο πρώην αντίπαλοι (με τις θεσμικές τους ιδιότητες) θα διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους στη συζήτηση που θα γίνει στη βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής με αντικείμενο την οικονομία. Κι ο Καραμανλής όσο κι αν δεν το ομολογεί, ετοιμάζεται για εκείνη τη στιγμή. Μολονότι, κατά βάθος, δεν το επιθυμεί. "Αν μιλήσω, θα ξαναμπώ στο κέντρο της αντιπαράθεσης, θα μου επιτεθούν, θα τους απαντήσω. Μα, στο κέντρο ήμουν και δεν έχω διάθεση να ξαναμπώ" έλεγε σε συνομιλητές του στην Παναγή Κυριακού, μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο, και εκείνος ξέρει οτι η τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, τόσο απέναντι στον ίδιο, όσο και απέναντι στους συνεργάτες του, καθιστά αυτή την επιλογή περίπου μονόδρομο. Γι' αυτό και από τώρα ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.
"Εμείς τον Οκτώβριο θα παίρναμε μέτρα και δεν θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα δανεισμού. Τα είχαμε συμφωνήσει με τη Κομισιόν και τον Αλμούνια", λέει σήμερα σε συνομιλητές του ο Καραμανλής και προσθέτει: "Αυτοί όμως, αντί να πάρουν μέτρα, πήγαν μετά τις εκλογές στις Βρυξέλλες και πουλούσαν τσαμπουκά! Ψήφισαν μέχρι και παροχές. Παρά ταύτα, οι αγορές τούς έδιναν δανεικά στις αρχές του 2010 αλλά εκείνοι δεν τα πήραν". Κατά τον τέως πρωθυπουργό, είναι θέμα ερμηνείας να εξηγήσει κανείς την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ αν και είχε, όπως πιστεύει, ακόμη διακριτική ευχέρεια κινήσεων.
Κάπου εκεί ο κ. Καραμανλής θέτει ερωτήματα, αντί να δίνει απαντήσεις. Ερωτήματα που προφανώς επιθυμεί να θέσει δημοσίως στον διάδοχο του στο αξίωμα, πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου:
"Πρόκειται για ερασιτεχνισμό, για κακή εκτίμηση της κατάστασης; Το έκαναν επίτηδες; Τους το υπέδειξαν κάποιο άλλοι;" Ο ίδιος λέει οτι δεν ξέρει, ωστόσο η μετεκλογική συμπεριφορά της κυβέρνησης Παπανδρέου, σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, τον οδηγεί σε σκέψεις. Διάβασε μάλιστα -όπως λένε οι συνεργάτες του- με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times που χαρακτήριζαν τον πρωθυπουργό, λόγω της τόλμης του να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ως "τον άνθρωπό μας". Όσο για την κατάσταση της οικονομίας και την εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ, δείχνει απαισιόδοξος:
"Δεν πάει καλά το πράγμα" παρατηρεί και φοβάται δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον. Κι όταν ερωτάται αν θα μπορούσε να μοιραστεί ως πρωθυπουργός την εξουσία του με το ΔΝΤ, εγκαταλείπει για λίγο το μονίμως σκυθρωπό ύφος που έχει τελευταία και ρωτά: "Με φαντάζεστε εμένα με τρόικες πάνω από το κεφάλι;".
(του Μανώλη Κοττάκη - Επίκαιρα)
http://online-pressblog.blogspot.com/2010/08/blog-post_8681.html