Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Λεφτά υπάρχουν ! (για τις τράπεζες φυσικά)

Όλοι οι Έλληνες, αλλά ειδικά οι bloggers και ακόμη περισσότερο οι αναγνώστες και σχολιαστές των blogs, θυμόμαστε τη λυσσαλέα, άνευ προηγουμένου επίθεση, που δέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση όταν "έδωσε" το πακέτο στήριξης των 28 δις στις Τράπεζες. Οι οφθαλμίατροι δεν προλάβαιναν να γράφουν σταγόνες για τα μάτια των αντιπολιτευόμενων τότε "σχολιαστών" και bloggers, οι οποίοι ...
στέκονταν 25 ώρες το 25ωρο πάνω από ένα πληκτρολόγιο (που τον έβρισκαν τόσο χρόνο οι μπαγάσηδες;) ξεσπαθώνοντας εναντίον της "δεξιάς", που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο και τους τραπεζίτες. Ώρες - ώρες είχα την αίσθηση ότι θα ζωντάνευαν οι μπολσεβίκοι του Λένιν, θα έπαιρναν τα δρεπάνια και θα ορμούσαν στα υπόγεια των τραπεζών, παρέα με τους "πράσινους" bloggers, για να πάρουν πίσω τα λεφτά του λαού από τα χοντρογούρουνα τους τραπεζίτες.
Όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, στήθηκα με μια μεγάλη μάυρη σακούλα απέναντι από την Εθνική τράπεζα στη Σταδίου: ήμουν σίγουρος ότι από ώρα σε ώρα θα έφτανε με τον μπερέ στο κεφάλι, το αμπέχωνο και ένα μάνλιχερ στο χέρι ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μπόυκαρε με τους άλλους συντρόφους στην τράπεζα, θα απαλλοτρίωνε τα ευρωπουλάκια, κι όλο και κάτι θα τους έπεφτε φεύγοντας, να το μαζέψουμε κι εμείς τα φτωχαδάκια-σοσιαλιστές.
Φευ όμως, διαψέυστηκα οικτρά! (για μια ακόμη φορά). Ο σύντροφος Γιώργος, όχι μόνο δεν πήρε πίσω τα 28 δις που έδωσε ο Καραμανλής, αλλά έδωσε στα "καπιταλιστικά γουρούνια" ακόμη 50 δις!!!
Αλλά αυτός δεν είναι δεξιός! Τα έδωσε σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, τα οποία ως γνωστόν είναι πράσινα! Πράσινη ανάπτυξη κάνει ο άνθρωπος ρε λαμόγια, όχι σαν εκείνο το χοντροπατάτα τον δεξιό, που τους τα δωσε σε 500σάρικα, που ως γνωστόν είναι κίτρινα (τι είπατε; δεν είναι κίτρινα τα πεντακοσάρικα; και που να το ξέρω ΄γω; μήπως είδα ποτέ μου 500σάρικο;)
...
dimokratis/taxalia
....
Αφορμή της εισαγωγής ήταν αυτή η ανακοίνωση των Οικολόγων, οι οποίοι τουλάχιστον δεν αλλάζουν θέση πιό γρήγορα και από υαλοκαθαριστήρες. Aυτά που έλεγαν επί "δεξιάς", αυτά λένε και επί ...."σοσιαλιστών" (καλά ρε, λέμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα)
...
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!
9.8.2010
ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!

Αντί μέτρων για την ενίσχυση των αδύναμων και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, μαθαίνουμε επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών πως απαιτείται πάλι νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των τραπεζών. Το πακέτο περιλαμβάνει επέκταση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες κατά 25 δισ. ευρώ επιπλέον, πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα. Η ίδια τροπολογία του κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο και για νέες ενισχύσεις στο επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει τη μέχρι τώρα συνολική στήριξη του κράτους προς το τραπεζικό σύστημα στα 78 δις ευρώ, πάνω από το 1/3 του Α.Ε.Π. Ελάχιστα από αυτά έχουν μέχρι τώρα επιστρέψει στην πραγματική οικονομία, ακόμη λιγότερα έχουν αξιοποιηθεί για την έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, και καμιά δέσμευση σε τέτοια κατεύθυνση δεν έχει τεθεί προς τις τράπεζες ούτε από τη σημερινή ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε μια εποχή όπου οι «μικροί» οφειλέτες, χωρίς καμιά κρατική βοήθεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενα επιτόκια, παύση χορηγήσεων, χρεοκοπίες, κατασχέσεις και απώλεια της περιουσίας τους, οι τράπεζες συνεχίζουν να ενισχύονται με πόρους που ουσιαστικά προέρχονται από τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των πιο αδύναμων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί μάλλον τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρά των πολιτών.

Δεν έχει ακόμη περάσει ο απόηχος από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του "τεστ κοπώσεως" των ελληνικών τραπεζών, που θεωρήθηκαν θετικά για όλες σχεδόν. Γι’ αυτό ακριβώς, η κατάθεση τροπολογίας για περαιτέρω στήριξη των τραπεζών με επιπλέον "μαξιλάρι" της τάξης του 11% του ΑΕΠ, ύστερα μάλιστα από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν καταρχήν μια απορία: ποια είναι η πραγματική κατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πέρα από τους επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς της στιγμής, που τείνουν να γίνουν επικίνδυνοι; Αναλογίστηκαν οι υπεύθυνοι τις επιπτώσεις των χειρισμών τους, δεδομένου ότι απ' αυτούς προέρχεται το ράλι επιλεγμένων μετοχών τις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών; Σε μια βαθιά χειμαζόμενη πραγματική οικονομία, οι κάθε είδους ραντιέρηδες όχι μόνο επιπλέουν αλλά μεσουρανούν.

Για όλα αυτά τα εξόχως ανησυχητικά, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν επίσημη συνάντηση αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

· Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε σε ένα ριζικό αναπροσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος, ώστε να υπηρετεί την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες για βιώσιμη στροφή. Στο πλαίσιο αυτό είναι καιρός να τεθεί το ζήτημα ενός ισχυρού δημοσίου τραπεζικού πυλώνα με συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή, άμεσα συνδεδεμένη με όψεις του δημόσιου συμφέροντος που δε χρηματοδοτούνται σήμερα όπως θα έπρεπε. Αν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αποτελεί ζωτική ανάγκη να μη συμπαρασύρουν πόρους που εξοικονομούνται με απίστευτες θυσίες.

· Καιρός είναι επίσης να σκεφθούμε την δημιουργία μιας ηθικής/ κοινωνικής τράπεζας, που να εξυπηρετεί πραγματικά τους πολίτες και την κοινωνική οικονομία και όχι να αποτελεί μηχανισμό αφαίμαξης του χρήματος από την πραγματική οικονομία και τους πολίτες.

http://taxalia.blogspot.com/2010/08/blog-post_8287.html