Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Συνάντηση Σαμαρά - Νετανιάχου

Φυσικά, ούτε και αυτή η συνάντηση έβγαλε είδηση, καθώς οι δηλώσεις των πολιτικών μένουν στα τετριμένα.

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη..
διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα διμερή και κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση που διήρκησε μία ώρα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "καλύψαμε θέματα διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία στην δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ιδιαίτερα σημαντικό για μας είναι το θέμα της συνεργασίας για τον τουρισμό. Επίσης, μιλήσαμε για τα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής, για το Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε την ανάγκη ύπαρξης και τη διασφάλιση του παλαιστινιακού κράτους αλλά και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ".

Είπε, ακόμη, ότι συζητήθηκαν θέματα οικονομίας σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, για το θέμα της επιστημονικής έρευνας που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός.

"Θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου ότι αν είχαμε μυαλό εδώ και 30 χρόνια, δεν θα διώχναμε στο εξωτερικό το πολύ πλούσιο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων και δεν θα τους στέλναμε στο εξωτερικό". Απέδωσε την κύρια ευθύνη γι' αυτό στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι στόχευση του προγράμματος της ΝΔ είναι ο επαναπατρισμός των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Η ΝΔ είναι θετική στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, ωστόσο επισημαίνει ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και σωστή ισορροπία με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η καλή παραδοσιακή σχέση της Ελλάδας με τους Άραβες. Θεωρεί ακόμη ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, κυρίως στον τουρισμό αλλά και την οικονομία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος και αρμόδιος για τα εξωτερικά θέματα, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

http://taxalia.blogspot.com/2010/08/blog-post_8917.html