Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

«Με εμφανίζουν μεγαλοκτηματία, ενώ είμαι άτυχος κληρονόμος»


Δημοσιεύθηκε από πυρηνάρχης στο Σεπτεμβρίου 23, 2010
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (βλέπε παχύδερμο), αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για όσα του έχουν καταλογίσει οι δημοσιογράφοι και η κοινή γνώμη για τα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσε στο πόθεν έσχες.
Έβγαλε λοιπόν μια ανακοίνωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά από όλους να σταθούν στο πλευρό του. “ Με εμφανίζουν μεγαλοκτηματία, ενώ είμαι άτυχος κληρονόμος”, δήλωσε για να αιτιολογήσει τον αριθμό ακινήτων που δηλώσει στη φορολογική του δήλωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Πάγκαλου
“Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2010
Είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δήλωση του «Πόθεν Έσχες», αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο Τύπος αξιολογεί τα στοιχεία, ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος εμφανίζεται ως «μεγαλοκτηματίας» και γίνεται αποδεκτός με τέτοιους χαρακτηρισμούς από το σύνολο των εφημερίδων (Απογευματινή, Το Βήμα, Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος, Τα Νέα κλπ).
Αν, όμως, η έμφαση ήταν στο «πόθεν» και «πότε», αλλά και ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν επεδείκνυαν την γνωστή ραθυμία ως προς την μελέτη των στοιχείων, θα προέκυπτε μια διαφορετική εικόνα, μια εικόνα ενός κάπως άτυχου κληρονόμου.
Τα τρία τελευταία χρόνια αποβιώνουν διαδοχικά ο πατέρας του Θεόδωρου Πάγκαλου σε ηλικία 91 ετών και η πρώτη ξαδέρφη του πατέρα του, Αγλαΐα Γ. Παγκάλου, η οποία τον καθιστά κληρονόμο με διαθήκη. Επέρχεται, λοιπόν, ως εκ τούτου, μια ριζική αλλαγή στην φορολογική κατάσταση του μέχρι τότε άκληρου Θ. Πάγκαλου, ο οποίος, ακόμη μέχρι σήμερα, πασχίζει για να αποδεχθεί και να καταγράψει διάφορα αγροτεμάχια που του περιήλθαν. Όπως γνωρίζουν εκατομμύρια συμπολιτών μας, όταν μπλέκεις με κληρονομικά ακίνητα, που προέρχονται με την σειρά τους από παλαιότερα κληρονομικά ακίνητα από πολυμελείς οικογένειες, τελικά μπορείς να βρεθείς με δεκάδες δικαιώματα ιδιοκτησίας του τύπου: 1/20 σε αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων, 1/16 σε παλαιά οικία 70 τ.μ. κλπ.
Για να δώσουμε ένα ακόμα παράδειγμα του πώς ο Θεόδωρος Πάγκαλος εμφανίζεται ως «μεγαλοκτηματίας», το περίφημο αμπέλι του έκτασης 12,5 στρεμμάτων απεικονίζεται –ορθώς- ως 4 διαφορετικά ακίνητα, διότι προέρχεται από διαφορετικές αγορές από το 1987 έως το 1994.
Τα περισσότερα ακίνητα από αυτά που δεν προέρχονται από κληρονομιά έχουν αγοραστεί με δάνεια, τα οποία ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν έχει ξεχρεώσει ακόμα. Πχ το διαμέρισμα 80 τ.μ. στην οδό Πατριάρχου Φωτίου που, πλέον, δεν του ανήκει, έχει αγοραστεί με χρηματοδότηση από την Τράπεζα που δανειοδοτούσε την αγορά γραφείων από Βουλευτές.
Ασφαλώς, δε χρειάζεται να αναφερθεί ότι μπορεί κάποιος να έχει 30 αγροτεμάχια (όπως είναι τα περισσότερα από τα ακίνητα του Θεόδωρου Πάγκαλου), αλλά η αξία τους να υπολείπεται εντυπωσιακά από ένα μόνο οικόπεδο ή σπίτι, αν αυτό βρίσκεται στην σωστή τοποθεσία…
Το εισόδημα του Θεόδωρου Πάγκαλου για το οικονομικό έτος 2009 ήταν 42.553 ευρώ και της συζύγου του 49.195 ευρώ. Τα 646.000 ευρώ που καταγράφονται ορθώς στη δήλωση «πόθεν έσχες» προέρχονται από την πώληση κληρονομούμενων ακινήτων. Παρά την ενδόμυχη επιθυμία του Θεόδωρου Πάγκαλου τα χρήματα αυτά να παραμείνουν στον λογαριασμό του, δυστυχώς αυτά απλώς διήλθαν για να καταλήξουν στην Εφορία. Ως γνωστόν -και ορθώς, διότι έτσι αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση ακινήτων σε λίγους- οι φόροι κληρονομιάς είναι υψηλοί. Ο έτερος λόγος που επιλέχθηκε η πώλησή τους είναι, φυσικά, ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεμπλέξεις οριστικά με τα 1/20, 1/16 κλπ.

Συμπέρασμα: ο Θεόδωρος Πάγκαλος, δυστυχώς για τον ίδιο, δεν είναι ακόμα μεγαλοκτηματίας. Όπως λέει ο ίδιος έχει και άλλους να κληρονομήσει ακόμα. Σαν δε ντρέπεσαι ρε Πάγκαλε, που τολμάς και ξεστομίζεις όλα αυτά τα “μαργαριτάρια”. Αλλά, βλέπετε είναι τόσο σοβαρό και αξιόλογο στέλεχος του ελληνικού κοινοβουλίου, που ακόμα είναι ενεργό στην πολιτική ζωή του τόπου. Να δούμε πότε θα φυσήξει κανένας “MALAKAS” να σε πάρει και να σε σηκώσει όπως το σημαιάκι…
http://www.enimerwsi.com/2010/09/blog-post_3174.html

http://olympia.gr/