Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σαμαράς προς Παπανδρέου: Λες ψέματα. Είχες κι άλλη επιλογή.

Χθες και από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου επτά βασικά ψέματα που λέει ο κ. Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό. Μεταξύ αυτών, το πέμπτο κατά σειρά ψέμα είναι ότι δήθεν η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το μνημόνιο.
Στο σημείο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς, κατ’ αρχήν υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι...
ενώ τα spreads στην αρχή ήταν πολύ χαμηλά, μόλις 180 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο του 2009 (σήμερα είναι χίλιες μονάδες) και ενώ οι αγορές μας πρόσφεραν εκείνη τη στιγμή πολλαπλάσια χρήματα απ’ όσα ζητούσαμε, εντούτοις ο κ. Παπανδρέου δεν τα πήρε για να θωρακίσει τη χώρα αλλά, (όπως έχει πει και ο κ. Σαχινίδης), βασικός του στόχος από την αρχή ήταν το ΔΝΤ.

Κυρίως όμως ο Αντώνης Σαμαράς καταλόγισε λιποψυχία και έλλειψη πολιτικής πυγμής στον κ. Παπανδρέου, έλλειψη πολιτικού αναστήματος, πολιτικού θάρρους και πολιτικού τσαγανού. Ειδικότερα, αποκάλυψε στον ελληνικό λαό, αυτό που και εμείς από αυτό εδώ το blog, φωνάζουμε από την αρχή:

«….Η απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα τη στιγμή εκείνη. Αφορούσε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν «φορτωμένες» με ελληνικά ομόλογα. Και το τελευταίο που ήθελαν τότε ήταν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Και αυτό θα δημιουργούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς σ’ ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Άρα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε διαφορετικούς όρους. Που θα ήταν πολύ λιγότερο οδυνηροί και πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί.
Όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε. Και υπέγραψε ένα Μνημόνιο, το οποίο όχι απλώς δεν έλυνε το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας. Αλλά το έκανε πολύ χειρότερο.
Κι όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, δεν είχαν καν συναίσθηση τι υπέγραφαν…
Διότι το Μνημόνιο δεν αφορά μόνο τα άμεσα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Αφορά και τα χειρότερα για το τέλος του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια. Περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα κι άλλων περικοπών που επίσημα στο Μνημόνιο αναφέρονται ως «αδιευκρίνιστα».
11 δισεκατομμύρια από τα 30 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου είναι – αν είναι δυνατόν – «αδιευκρίνιστα»! Όμως εμείς δεσμευτήκαμε να τα αποδεχθούμε από τώρα.
Δώσαμε «λευκή επιταγή» σε ό,τι μας ζήτησαν. Για όλα τα επόμενα χρόνια…».

Μεταφράζοντας αυτά τα «διπλωματικά» λόγια του Αντώνη Σαμαρά στην καθημερινή διάλεκτο, ουσιαστικά λέει προς τον κ. Παπανδρέου ότι ενώ μπορούσε να πιέσει στην αρχή την ΕΕ, ακόμα και με την πειστική απειλή χρεοκοπίας, κάτι που αν γινόταν θα οδηγούσε σε κατάρρευση κυρίως των Γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών και κατ΄ επέκταση ολόκληρου του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και με τον τρόπο αυτό θα εξανάγκαζε την ΕΕ να διαπραγματευτεί μαζί μας με ευνοϊκότερους όρους, αντίθετα ο κ. Παπανδρέου παραδόθηκε αμαχητί σε ότι του υποδείξανε οι ξένοι.

Και για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν, ουσιαστικά του είπε πως αντί να απειλήσει την ΕΕ με αποφασιστικότητα για να επιτύχει ευνοϊκούς όρους ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να εξαθλιωθεί ο ελληνικός λαός προκειμένου να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

ΥΓ. Αναρωτιόμαστε όμως γιατί απορεί ο Αντώνης Σαμαράς, αφού σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου, η διεθνιστική του ιδεολογία, η άποψή του περί τέταρτου δρόμου και η προσκόλλησή του στο νεοταξικό ρεύμα, βάζει τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών πάνω από τις εθνικές αποφάσεις.