Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκαρδιωτική ανάλυση Ελβετικού fund για τον προυπολογισμό της χώρας μας

 

Προχωρήσαμε στην ανάλυση της πορείας του ελληνικού προυπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010 και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ενώ το δημοσιονομικό έλλειμα μειώνεται, η έξοδος από την κρίση είναι ακόμα πολύ μακριά!
Μια απλή ματιά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα έσοδα και τα έξοδα για αυτό το διάστημα (που αντιπροσωπεύουν το 67% όλης της χρονιάς) δείχνει ότι :
  • τα έσοδα αντιπροσωπεύουν το 59% αυτών που προέβλεπε ο αναθεωρημένος προυπολογισμός τον Ιούνιο ενώ έπρεπε να βρίσκονται στο 67% έτσι υπάρχει υστέρηση από το χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νέα μέτρα εφαρμόζονται και θα αποφέρουν επιπρόσθετα έσοδα. Αμφιβάλλουμε λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του ΑΕΠ (εκτιμάται στο – 4% για το τρέχων έτος) και της αυξανόμενης ανεργίας (11,6% στα τέλη Ιουνίου).
  • εν τω μεταξύ τα έξοδα ανήλθαν στο 64% του προυπολογισμού, πάνω κάτω σύμφωνα με το πρόγραμμα, όμως οι πληρωμές τόκων βρίσκονται ήδη στο 84% λόγω των αυξημένων επιτοκίων του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (ο μόνος τρόπος που η Ελλάδα μπορεί να μαζέψει χρήματα από τις αγορές) και το αυξημένο risk premium που απαιτούν οι επενδυτές συνδυασμένο με το 5% επιτοκίο του πακέτου διάσωσης  επηρεάζει και τη αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού.
  • Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) βρίσκεται επίσης πίσω από το χρονοδιάγραμμα στο 56%. Υποθέτουμε ότι το χρησιμοποιούν ως μια μεταβλητή για να καλύψουν τουλάχιστον μερικώς κάθε μεγάλη απόκλιση από τον προυπολογισμό μέσω αναβολής των επενδύσεων για το επόμενο έτος.
  • Η άποψη μας είναι ότι ο προυπολογισμός της χώρας θα σημειώσει επιδείνωση ως τα τέλη του έτους λόγω κυρίως λόγω της πτώσης των εσόδων, απόρροια της αρνητικής οικονομικής κατάστασης. Ακόμα και αν υιοθετήσουμε τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, παρατηρούμε ότι το εξωτερικό χρέος θα αυξηθεί κατά  μινιμουμ 21 εκ € και η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 130% (115% το 2009).
 Δεν γνωρίζω πότε θα έρθει η ώρα της κρίσης, το 2011 η Ελλάδα πιθανότατα θα συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων ομολόγων και του πακέτου δίασωσης, τ0 2012 ηχώρα θα πρέπει να εποστρέψει στους  ομολογιούχους δανειστές 42.8 δις € (συμπεριλαμβανομένων 11.1 δις € τόκων) και 36.7 δις € το 2013. Το 2014 και το 2015 θα πρέπει να πληρώσει 70 δις € στην Ε.Ε και το ΔΝΤ κατά έτος. Για πόσο διάστημα οι αγορές θα μπορούν να περιμένουν; Πότε θα εξαντληθεί η υπομονή των Γερμανών; 
Η ΕΕ συμμερίζεται τα προβλήματα της Ελλάδας διότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή ευρωπαικών τραπεζών (κυρίως γαλλικών και γερμανικών που κατέχουν Ελληνικά ομόλογα αξίας 111 δις € σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου).
Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για την αναμόρφωση της οικονομίας της, δεν μιλάμε για 3 έτη αλλά τουλάχιστον για ορίζοντα δεκαετίας στην καλλίτερη των περιπτώσεων.  Η αναδιάθρωση του χρέους είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ότι κι αν λένε οι ευρωδογματικοί, και όσο το συντομότερο τόσο το καλλίτερο.
Ακολουθούν η οριτζιναλ έκθεση και ο πίνακας που δείχνει την εκτέλεση του προυπολογισμού


http://citizengr.wordpress.com