Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Παιδεία…. "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"



    Μείωση διορισμών εκπαιδευτικών κατά 50%.
      Αύξηση των συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών κατά 300% σε σχέση με το 2009.
      Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 25 σε 27-28.
     Συγχώνευση τμημάτων και κατάργηση σχολικών μονάδων ολιγοθέσιων σχολείων.
      Μείωση των επιχορηγήσεων για κάλυψη λειτουργικών εξόδων των σχολείων (θέρμανση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.) κατά 55%.
     Δημιουργία 800 πιλοτικών ολοήμερων δημοτικών σχολείων, χωρίς τις υπάρχουσες σχολικές υποδομές (έλλειψη αιθουσών και εργαστηρίων) και χωρίς τους απαραίτητους επιπλέον διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
    Μείωση των ήδη χαμηλών ετήσιων αποδοχών των εκπαιδευτικών, κατά 20%.
Κοινός παρονομαστής όλων των επιμέρους προβλημάτων, η υποχρηματοδότηση της παιδείας.
Αποτέλεσμα: υποβάθμιση παροχής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο στόχος της διάθεσης του 5% του ΑΕΠ για την παιδεία, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα (από το 1936) των εκπαιδευτικών, για την ποιοτικότερη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αποτελεί ανεφάρμοστη προεκλογική δέσμευση, όλων των τελευταίων κυβερνήσεων.
            Δυστυχώς σε μια ομολογουμένως δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται στο μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο των τελευταίων δεκαετιών.
            Οι κρατικές επιχορηγήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πτολεμαΐδας, μειώθηκαν κατά 55% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2009. Με την τεράστια αυτή μείωση των ήδη ανεπαρκών οικονομικών επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών, τα χρήματα που πιστώθηκαν στο Δήμο Πτολεμαΐδας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν επαρκούν να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα και τις λοιπές ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, όπως η θέρμανση, η ηλεκτροδότηση, οι τηλεπικοινωνίες κ.λπ.  
            Άμεσος και ορατός πλέον ο κίνδυνος, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενόψει χειμώνα και πιθανολογούμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, να μη μπορέσουν να θερμανθούν.
            Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, συναντήθηκε ιεραρχικά με όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς και τους κοινοποίησε τους κινδύνους και τα προβλήματα που καλούνται οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς να αντιμετωπίσουν. Προχωρά δε σε έκκληση για αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 5%, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά αναδιανομή των προτεραιοτήτων χρηματοδότησης.
            Η φετινή σχολική χρονιά δεν είναι ευοίωνη. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα πράξουν ότι είναι δυνατό για να κυλήσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, αλλά στον αγώνα αυτό δε θα πρέπει να αισθάνονται μόνοι τους. 
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Εορδαίας