Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από νομό σε νομό ύστερα από ενάμιση μήνα διδασκαλίας, της Ευμορφίας Κούτρα

 
Φλώρινα, Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010
Αγαπητή (;) κυρία Υπουργέ Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
Ονομάζομαι Ευμορφία Κούτρα και είμαι αναπληρώτρια δασκάλα. Φέτος, προς το παρόν τουλάχιστον, υπηρετώ στο νομό Φλώρινας. Προς το παρόν, γιατί τελικά για τίποτε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.
Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου μας ανακοινώθηκε κι επίσημα πως πέντε συνάδελφοι αναπληρωτές μετακινούνται, ενάμιση μήνα μετά την τοποθέτησή μας κι ενώ ακόμη είμαστε απλήρωτοι, στο νομό Κοζάνης, με απόφαση της περιφερειακής διευθύντριας, γιατί εξέλειπαν οι λόγοι πρόσληψής τους στο ΠΥΣΠΕ Φλώρινας. Βάσει νόμου τίθενται στη διάθεση της περιφέρειας.
Συγχαρητήρια (!!!!), γιατί μένετε σταθερή στις δηλώσεις σας. Είναι γνωστό πως στη Φλώρινα σπανίως ανοίγουν θέσεις αναπληρωτών κι αυτό γιατί οι ανάγκες του νομού καλύπτονται με αποσπάσεις. Φέτος, λοιπόν, έπειτα από ανακοίνωση του Υπουργείου, όπως μου εξήγησαν συνάδελφοι, δεν προβλεπόταν να γίνει τρίτη φάση αποσπάσεων. Έτσι, 17 αναπληρωτές κληθήκαμε να παρουσιαστούμε στο νομό. Παρουσιαστήκαμε στο σχολείο που τοποθετηθήκαμε, αναλάβαμε τάξη, γνωριστήκαμε και δεθήκαμε με τα παιδιά κι αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί τους. Ταυτόχρονα ψάξαμε για σπίτι, μείναμε σε ξενοδοχεία μέχρι να εγκατασταθούμε, πληρώσαμε προκαταβολή, το επιπλώσαμε, τακτοποιηθήκαμε. Η ζωή μας είχε βρει ένα ρυθμό. Μέχρι που εσείς αποφασίζετε να αναιρέσετε την προηγούμενή σας απόφαση κι έτσι πραγματοποιείται και τρίτη φάση αποσπάσεων. Το αποτέλεσμα της «υπεύθυνης» αυτής στάσης; Εικοσιπέντε νέοι αποσπασμένοι συνάδελφοι εντός νομού και πέντε υπεράριθμοι αναπληρωτές, αριθμός που πιθανότατα θα αυξηθεί, εκτός.
Συγχαρητήρια (!!!!), γιατί η διάθεση αυτή των συναδέλφων στην περιφέρεια και η μετακίνησή τους εντός αυτής είναι νόμιμη. «Υπάρχει ο νόμος 3848/19-5-2010/ΦΕΚ 71», μας απάντησαν στις ενστάσεις μας. Ένας νόμος που κάνει τον εκπαιδευτικό μπαλάκι και τον στέλνει πότε από δω και πότε από κει. Ένας νόμος τον οποίο εσείς ψηφίσατε πέρυσι.
Έτσι έχει η κατάσταση στη Φλώρινα κι όπως έμαθα αντίστοιχη αντιμετώπιση είχαν και οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί που διορίστηκαν φέτος στη Λήμνο, κρίθηκαν υπεράριθμοι και μετακινήθηκαν στη Λέσβο.
Σας ρωτώ, λοιπόν, κυρία υπουργέ, που νοιάζεστε για το μαθητή, που νοιάζεστε και για τον εκπαιδευτικό. Πόσο παιδαγωγικό θεωρείτε να αλλάζουν τα παιδιά κάθε τρεις και λίγο δάσκαλο; Από πού θεωρείτε πως θα αντλήσει όρεξη, διάθεση κι ενθουσιασμό ο εκπαιδευτικός που πετιέται μπαλάκι από σχολείο σε σχολείο, από νομό σε νομό;
Σας ρωτώ, κυρία υπουργέ, θα μας αποζημιώσετε για τις ηθικές, ψυχικές και υλικές συνέπειες των αποφάσεών σας; Πώς; Πότε; Επιτρέψτε μου να προδικάσω λέγοντας πως δεν περιμένω θετική απάντηση.
Σας ρωτώ, κυρία υπουργέ, είναι τόσο δύσκολο να κάνετε ένα σοβαρό, υπεύθυνο και έγκαιρο προγραμματισμό στελέχωσης των σχολείων της χώρας μας;
Λυπάμαι ειλικρινά για την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης. Λυπάμαι ειλικρινά που έχω αρχίσει να χάνω, όπως και πολλοί συνάδελφοί μου, τον ενθουσιασμό με τον οποίο μπήκα στη σχολή για να γίνω ΔΑΣΚΑΛΑ. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί είναι μόλις η δεύτερη χρονιά μου στη δουλειά.
Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας που επιδιώκετε με κάθε τρόπο να μας μετατρέψετε από λειτουργούς σε απλούς δημοσίους υπαλλήλους