Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πρόκριμα η Ιρλανδία - Επιμηκύνεται και το νέο ελληνικό χρέος των 110 δις ευρώ έως το 2019 με 2021 – Tι θα γίνει με το παλαιό των 336 δισ ευρώ; - Σε μακρόχρονη ομηρία η χώρα….

Διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα  οδηγείται σε οικονομικό ναυάγιο και ότι η κρίση χρέους εξαπλώνεται επιθετικά στην Ευρώπη οι ευρωπαίοι ηγέτες με την οριστικοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ιρλανδίας ύψους 85 δις ευρώ στα 9 χρόνια και με επιτόκιο 5,8% φαίνεται ότι άναψαν το πράσινο φως ώστε να επιμηκυνθεί το νέο χρέος των 110 δις ευρώ της Ελλάδος από τα 3 στα 9 ή 11 χρόνια με πιθανή αλλαγή και του επιτοκίου που προσδιορίζεται στο 5,2% περίπου.
Για τις αγορές αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη καθώς η Ελλάδα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσει το δυσθεώρητο και αυξανόμενο δημόσιο χρέος της.
Ωστόσο τα 110 δις ευρώ και η αποπληρωμή του δανείου αυτού θέτουν σε ομηρία την Ελλάδα για τα επόμενα 9 έως 11 χρόνια.
Σύμφωνα με πηγές η απόφαση το πακέτο στήριξης στην Ιρλανδία να διαρκέσει 9 χρόνια ήταν απόρροια του αδιεξόδου στο οποίο έτεινε να βρεθεί η Ελλάδα.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες διαπίστωσαν ότι τα 3 χρόνια που ήταν η διάρκεια αποπληρωμής ήταν υπερβολικά μικρός χρόνος και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.
Έτσι αποφάσισαν με βάση την Ελλάδα να επαναξιολογήσουν τον χρόνο αποπληρωμής των 85 δις ευρώ στην Ιρλανδία και έτσι συμφωνήθηκαν τα 9 χρόνια.
Η αλλαγή στρατηγική της Ευρώπης για την Ιρλανδία είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί πρόκριμα και για την Ελλάδα καθώς σύντομα θα αποφασισθεί ο χρόνος επιμήκυνσης του χρέους από τα 3 στα 9 ή 11 χρόνια πιθανότατα στα 9 χρόνια. Το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί ως προς την εκταμίευση του το 2013 χωρίς να αποκλείεται και νέα παράταση και θα αποπληρωθεί έως το 2019 ή 2021.
Η Ελλάδα σε μακρόχρονη ομηρία είναι προφανές και αυτό ωστόσο νομοτελειακά η επιμήκυνση του νέους χρέους ήταν υποχρεωτική.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιμηκυνθεί και το παλαιό χρέος των 336 δις ευρώ.
Από 1 έως 5 χρόνια σε 10 με 12 χρόνια αυτός ήταν και παραμένει ο σχεδιασμός για την επιμήκυνση του χρέους, του παλαιού χρέους της Ελλάδος.
Όμως τι σημαίνει επιμήκυνση χρέους του νέου χρέους των 110 δις ευρώ;
Σημαίνει ότι η ΕΕ αναγνώρισε την αδυναμία της Ελλάδος να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο και έτσι επιμηκύνει επιπλέον 6 χρόνια τουλάχιστον τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr