Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2009 για τον περιορισμό του ελλείμματος και ο τότε λαικισμός του ΠΑΣΟΚ

     
Τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση
 Για τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος
 «Εμείς, που κάτι σκαμπάζουμε περισσότερο από οικονομικά, αναρωτιόμαστε διπλά και λέμε: Πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση, η οποία επικαλείται την κρίση, να λέει ότι, εν μέσω κρίσης, αφαιρώ από την οικονομία, αντί να προσθέτω; Πρωτοτυπία! Να την εντάξουμε στα εγχειρίδια οικονομικών στα πανεπιστήμια! Εφόσον η χώρα είναι σε οικονομική κρίση και περνάμε δύσκολες στιγμές, βοηθάς την οικονομική δραστηριότητα, βοηθάς το εισόδημα. Δεν αφαιρείς, δεν στραγγαλίζεις περαιτέρω.» Ομιλία Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το φορολογικό νομοσχέδιο 9/9/2008   Να προσθέσουμε λοιπόν αυτή την παράγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου στα εγχειρίδια πολιτικής αξιοπιστίας και συνέπειας.
 «Λεφτά υπάρχουν» Δήλωση Γ. Παπανδρέου στις 13/9/2009
 «Αντί για στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων, τα βάρη σήμερα καλούνται και πάλι να πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, θα πληρώνουν για την υπόλοιπη ζωή τους τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να παγώσει μισθούς και συντάξεις»  Δήλωση Λούκας Κατσέλη στις 18/3/2009 
Μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2009 για τον περιορισμό του ελλείμματος
 5 Φεβρουαρίου 2009 
• Αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα τσιγάρα, από 75% σε 80%, και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και τη μπίρα, κατά 20%.
• Περικοπή των ελαστικών δαπανών, με μείωση 10% των ορίων πληρωμών όλων των κωδικών, με εξαίρεση αμοιβές για μισθούς, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων κ.α.
 • Μείωση κατά 10% των δαπανών για συμβάσεις (έργου και ορισμένου χρόνου) στον δημόσιο τομέα.
  • Πλαφόν στο ύψος του μισθού του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου για τους μισθούς που λαμβάνουν οι Πρόεδροι ή Διευθύνοντες Σύμβουλοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με εξαίρεση τις ΔΕΚΟ (ισχύουν άλλοι περιορισμοί με βάση το νόμο για τις ΔΕΚΟ) και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Περιορισμός του αριθμού των μελών ΔΣ σε 9.
  • Κατάργηση των δύο θέσεων (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) και ενοποίησή τους σε μία.
  18 Μαρτίου 2009
 • Πάγωμα των συντάξεων πάνω από 1.100 ευρώ. Έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ σε συνταξιούχους έως και 800 ευρώ, βοήθημα 300 ευρώ σε συνταξιούχους από 800 ως 1.100 ευρώ και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ
• Έκτακτη εισφορά σε όσους δήλωσαν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ.
• Μείωση 5 % στο μισθό των βουλευτών
 • Πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ για όσους εισέπρατταν πάνω από 1.700 ευρώ το μήνα. Εισοδηματική ενίσχυση 500 ευρώ σε υπαλλήλους με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ και 300 ευρώ για μισθωτούς με μηνιαίο εισόδημα από 1.500 ως 1.700 ευρώ.
 • Προετοιμασία για την ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση
 «Ο κ. Παπαθανασίου, πρέπει να εξηγήσει πως μια οικονομία μπορεί να βγει από  την ύφεση μειώνοντας τη συνολική ζήτηση. Αυτό πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες: πως μπορεί να βγει μια οικονομία από την ύφεση, παγώνοντας μισθούς και αυξάνοντας τους φόρους. Όποιον σοβαρό οικονομολόγο ρωτήσετε, θα σας πει ότι οι οικονομίες που είναι σε ύφεση, το πρώτο πράγμα που επιχειρούν να κάνουν, είναι να δώσουν ένα σπρώξιμο, να πάρει μπροστά η μηχανή. Αυτό προφανώς κοστίζει. Αν το κάνεις λελογισμένα, με σωστό τρόπο σου έρχεται πίσω πολλαπλάσιο, διότι ξαναπαίρνει μπροστά η μηχανή, δημιουργείται ζήτηση στην οικονομία, και τελικά έσοδα για το κράτος». Δήλωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου 14/9/2009
« Έχουμε πει ορισμένα πράγματα πάρα πολύ ξεκάθαρα. Δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Το έχουμε πει, το έχουμε ξαναπεί. Δεν θα υπάρξει περαιτέρω φορολόγηση της μέσης ελληνικής οικογένειας και των χαμηλόμισθων». Δήλωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου 24 /9/2009
  «Η αύξηση των φόρων είναι πάντα η εύκολη επιλογή για μια κυβέρνηση. Είναι όμως και μια ατελέσφορη επιλογή, όταν η οικονομία είναι σε τροχιά ύφεσης, όπως είναι σήμερα η ελληνική οικονομία. Είναι μια επιλογή, που αφαιρεί πόρους από την οικονομία»• .
Δήλωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου 25 /6/2009
«Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι εμείς έχουμε πει πολύ καθαρά ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση της μέσης ελληνικής οικογένειας και των χαμηλότερων εισοδημάτων»
Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς συντάκτες στις 26 /6/2009.
  25 Ιουνίου 2009 
Τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων
• Εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας.
• Ετήσιος ειδικός φόρος στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (πάνω από 1.900 κ.εκ.)
• Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά ανά λίτρο).
• Αύξηση των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Επιβολή τέλους 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας στα καρτοκινητά.
• Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα κέρδη από λαχεία, και στοιχήματα.
Φόρος 10% στα ιπποδρομιακά στοιχήματα, που δεν φορολογούνταν, και αύξηση σε 10% του φόρου στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνταν με 5%.
• Τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.
• Απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των δαπανών πουκαταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους.
• Μέτρα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing) και τηνυποκεφαλαιοδότηση (thin capitalization) των επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη συγκράτηση των τιμών.