Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Πως γεννιούνται τα κλειστά επαγγέλματα; Να πως δημιουργεί ένα η κ. Μπιρμπίλη

Βγαίνει η «Χ» υπουργός (συνήθως άσχετος/η που την τοποθετούν -με ποια κριτήρια;- σε υπουργείο) και νομοθετεί ότι π.χ.

Ή έκδοση των πιστοποιητικών θα γίνεται από εξειδικευμένους μηχανικούς, οι οποίοι θα ελέγξουν τα ακίνητα και θα καταγράψουν την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό.
Δεν εξειδικεύει* όμως τι πρέπει να περιέχει το πιστοποιητικό και αντί αυτού μένει στον γενικόλογο ορισμό «θα γίνεται από εξειδικευμένους* μηχανικούς».

Τα αντίστοιχα επιμελητήρια που έχουν μεθοδεύσει -όπως και όσο μπορούν- να υπάρχει ο γενικόλογος ορισμός εξειδικεύουν με τέτοιο τρόπο το ποιοι θα εκδίδουν τέτοια πιστοποιητικά, ειδικά σεμινάρια μητρώα, εγγραφές κλπ. ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος τρίτος να μπορεί να το κάνει(και "καλά" κάνει επαγγελματικός φορέας είναι τα μέλη του εξασφαλίζει).

Αποτέλεσμα; Ένας ευρωπαίος για παράδειγμα που εκδίδει χρόνια ενεργειακά πιστοποιητικά για κτίρια (ακόμη και όταν εμείς οι «πράσινοι» δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη του) να μην μπορεί να εκδώσει ένα αντίστοιχο -στην Ελλάδα- για μια αποθήκη 50μ2!!

Το κλειστό επάγγελμα του … «ενεργειακού επιθεωρητή γεννήθηκε» αλληλούια!
Απλό είναι!


Περιμένω τις απορίες σας…Α, και μην ξεχνάτε πως ξεκινάει το πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργείτε από την μη εξειδίκευση των διαταγμάτων και οδηγιών. Πετάμε ένα … θα** γίνεται από εξειδικευμένους μηχανικούς και έχει ο θεός!

*Ούτε καν προβλέπει το αυτονόητο, ότι όποιος έχει την άδεια να εκδίδει ενεργειακό πιστοποιητικό σε χώρα της ΕΕ, μπορεί και στην Ελλάδα. Αλλά ξέχασα εδώ είμαστε η χώρα των «δυνατών πανεπιστημίων και ΤΕΙ» -που κανένα δεν είναι στην λίστα των 200 καλύτερων του κόσμου- σιγά μην γνωρίζουν οι «ξένοι» της Αγγλίας –εκεί όπου σπούδασαν οι περισσότεροι από αυτούς που νομοθετούν σήμερα- να εκδίδουν ενεργειακά πιστοποιητικά!!

**Όπως έκανε παλαιότερα ο νυν πρωθυπουργός με τα ΤΕΙ.
Έκανε τα ΤΕΙ το 1984 –νομίζω- και όρισε ότι … πριν την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητών θα έχουν εκδοθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, κάποιοι από αυτούς είναι σχεδόν συνταξιούχοι και οι περισσότερες σχολές έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν από βασιλικά(!) διατάγματα…

Σχόλιο taxaliaΝα θυμάστε αυτήν την ανάρτηση και θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι σε λίγο καιρό από την εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού (όποτε αυτή γίνει!) θα έχουμε «κυρώσεις και πρόστιμα» από την ΕΕ.

taxalia.blogspot.com



Διαβάστε και:
Την ίδια στιγμή που ανοίγουμε τα επαγγέλματα… την ίδια στιγμή κάνουμε νέα κλειστά!

http://taxalia.blogspot.com/2010/12/blog-post_6525.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FnJOIs+%28TaXalia%3A+Macedonia%27s+Nr.1+blog%29