Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

"Καμπανάκι" από την Τρόικα για την τέταρτη δόση του δανείου

Έντονα σημάδια κόπωσης παρουσιάζει το πρόγραμμα εφαρμογής του Μνημονίου με την Τρόικα να χτυπάει «καμπανάκι» στην κυβέρνηση για την τέταρτη δόση του ελληνικού δανείου.
Οι δανειστές της χώρας δίνουν προθεσμία 70 ημερών στον Γιώργο Παπανδρέου για να «τρέξει» τις  μεταρρυθμίσεις σε Εργασιακά, ΔΕΚΟ, Υγεία και Εμπόριο ( κρυφά κόστη)  και να απαλειφθούν οι αστερίσκοι στην δόση του Μαρτίου (15 δις. ευρώ). 
Τον τόνο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από το νέος έτος, δίνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο που ενσωματώνει ένα εξοντωτικό «πακέτο»  μέτρων  ύψους 11,9 δις. ευρώ.
Πρόκειται για μία νέα φοροκαταιγίδα η οποία φέρνει νέες επιβαρύνσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, στους λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο, στα τσιγάρα αλλά και στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς που αυξάνουν κατά 30%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των µέτρων που είχαν ήδη αποφασιστεί για το 2011 και προέβλεπε ήδη ο νέος  προϋπολογισμός ( 6,1 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην Τρόικα για ένα πρόσθετο πακέτο λιτότητας αξίας  5 δις. ευρώ.
Αυτό θα ενεργοποιηθεί  τον Σεπτέμβριο σε περίπτωση που οι αποκλίσεις σε δημοσιονομικό πεδίο συνεχισθούν και ο στόχος για έλλειμμα  17 δις. ευρώ το 2011 ή στο 7,4% του ΑΕΠ από 9,4% φέτος  (21,9 δις. ευρώ) τεθεί σε κίνδυνο.
Με άλλα λόγια για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 δις. ευρώ κυβέρνηση και τρόικα έκριναν ότι πρέπει να ληφθούν διπλάσια μέτρα.          
Και αυτά σε ένα έτος κατά το οποίο η χώρα θα βρίσκεται σε βαθιά «κατάψυξη» με την κάμψη του ΑΕΠ να υπολογίζεται στο -3% και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 14,6%.
Σε ένα τέτοιο  περιβάλλον  ύφεσης η κυβέρνηση προχωρεί σε νέες αυξήσεις φόρων, καθιερώνει  ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, που ανοίγουν το δρόμο για μειώσεις μισθών και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, μειώνει τους μισθούς στις ΔΕΚΟ, θεσπίζοντας μηνιαίο πλαφόν 4.000 ευρώ ( μικτές αποδοχές ) για 12 μήνες ενώ μειώνει κατά 10% τους μισθούς στις Δημοσίες Επιχειρήσεις που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το μήνα, καταργεί θέσεις εργασίας, μειώνει επιδόματα και ετοιμάζει κύμα μετατάξεων στο Δημόσιο.     
Από το «μαχαίρι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ και από το κλείσιμο κρατικών φορέων του Δημοσίου, η κυβέρνηση υπολογίζει σε εξοικονομήσεις 800 εκατ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με τους δανειστές  και για νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που θα προβλέπουν  περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες και υπολογίζεται ότι  θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.
Κεντρική θέση στο αναθεωρημένο Μνημόνιο έχουν οι φόροι που θ’ αποτελέσουν και το βασικό εργαλείο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.  
Από την 1η Ιανουρίου του 2011 έρχεται νέα αύξηση στον ΦΠΑ, η τρίτη μέσα σε ένα χρόνο. Η αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 13% αφορά όλα τα είδη διατροφής, αλλά και λογαριασμούς για ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο και φυσικό αέριο, σερβιριζόμενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και εισιτήρια σε σινεμά και συναυλίες.
Επίσης, αφορά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόμιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Η αύξηση του συντελεστή στο 13% συμπαρασύρει ανοδικά και τον μειωμένο συντελεστή που αυξάνεται από το 5,5% στο 6,5% (αφορά εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων και βιβλία με εικόνες για παιδιά), ενώ αμετάβλητος παραμένει ο υψηλός συντελεστής 23%.
Για τα νησιά του Αιγαίου, που ισχύει μειωμένος συντελεστής κατά 30%, οι συντελεστές που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 διαμορφώνονται σε 9% και 5% (από 13% και 6,5% αντίστοιχα για την υπόλοιπη Ελλάδα).
Εν τω μεταξύ, κατά 20 λεπτά το λίτρο εκτιμάται ότι θα ακριβύνουν τα τσιγάρα, αρχής γενομένης από τα φθηνά σήματα, κυρίως τα ελληνικά, μετά την αύξηση του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%,
Έτσι, ένα πακέτο ελληνικής καπνοβιομηχανίας που σήμερα κοστίζει 2,40 ευρώ θα πωλείται, μετά την επιβολή του φόρου, στα 2,60 ευρώ.
Οι περιπτερούχοι εκτιμούν ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα ούτε τα ξένα σήματα, καθώς οι πολυεθνικές δεν είχαν περάσει την προηγούμενη αύξηση της φορολογίας στις τιμές λιανικής, κάτι που εκτιμάται ότι αυτή τη φορά θα κάνουν.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα πακέτο από τα 3,80 ευρώ θα φτάσει να πωλείται στα 4 ευρώ.
Αναλυτικότερα, ο κατάλογος με τα 30 νέα μέτρα του Μνημονίου έχει ως εξής:           
1.            «Ψαλίδι»  10% στους μισθούς των ΔΕΚΟ
2.            Η αμοιβή από δεύτερη δουλειά στο Δημόσιο περιορίζεται στο 10% της κύριας    
3.            «Οροφή» τα 4.000 ευρώ (μικτά) για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ
4.            Αύξηση 30%, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών          
5.            Νέες περικοπές κατά 5% στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου ( 100 εκατ. ευρώ)
6.            Μείωση των επιχορηγήσεων κατά 100 εκατ. ευρώ.
7.            Περικοπές οικογενειακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια ( 150 εκατ. ευρώ)
8.            Μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ των στρατιωτικών δαπανών
9.            Μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία
10.          Εξίσωση από 15/11/2011 του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης ( 400 εκατ. ευρώ)
11.          Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ από 11% σε 13% και του μειωμένου από 5,5% σε 6,5% ( 800 εκατ. ευρώ)
12.          Αύξηση δικαστικών παραβόλων ( 100 εκατ. ευρώ)
13.          Είσπραξη ληξιπρόθεσμωμ οφειλών ( 200 εκατ. ευρώ)
14.          Επιβολή φορολογικών προστίμων ( 400 εκατ. ευρώ)
15.          Επίλυση φορολογικών υποθέσων ( 300 εκατ. ευρώ)
16.          Ανανέωση αδειών  τηλεπικοινωνίας ( 350 εκατ. ευρώ)
17.          Ανανέωση συμβάσεων  παραχώρησης ( 250 εκατ. ευρώ)
18.          Μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο πλέον του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις ( 660 εκατ. ευρώ)
19.          Επιβολή ΕΦΚ στους χυμούς και τα αναψυκτικά ( 300 εκατ. ευρώ)
20.          Δεύτερη αναθεώρηση αντικειμενικών τιμών ( 200 εκατ. ευρώ)
21.          Αναστολή στις ονομαστικές αυξήσεις συντάξεων ( 250 εκατ. ευρώ)
22.          Εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από την αναδιαργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης
23.          Αυστηρότερα τεκμήρια φορολόγησης ( 100 εκατ. ευρώ)
24.          Μείωση των επιδοτήσεων στις ΔΕΚΟ κατά 800 εκατ. ευρώ
25.          Μέιωση των εποδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ
26.          Πώληση αδειών τυχερών παιγνιδιών ( 625 εκατ. ευρώ)
27.          Διεύρυνση βάσης ΦΠΑ ( 300 εκατ. ευρώ)
28.          Πλήρη εφαρμογή του πράσινου φόρου ( 150 εκατ. ευρώ)
29.          Νέος ειδικός φόρος στα αυθαίρετα ( 100 εκατ. ευρώ)
30.          Περικοπή  500 εκαt. ευρώ στις δαπάνες του ΠΔΕ                    

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr