Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν εκλογές

Σε εκλογικό συναγερμό έχουν τεθεί από χθες κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπουργοί της Κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η στρατηγική που επιχειρεί να χαράξει ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος δεν υπερβαίνει τις 100 ημέρες και την άνοιξη του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «statesmen.gr», οι κατευθύνσεις που έδωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου για επίσπευση όλων των μεταρρυθμίσεων, και μάλιστα στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, προκάλεσε σε έμπειρα στελέχη της Κυβέρνησης την αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2011.
Εκτιμώντας, σύμφωνα με την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του, ότι το προβάδισμά του δεν απειλείται ακόμη από την ευρισκόμενη σε φάση ανασυγκρότησης Νέα Δημοκρατία, και ότι με μια «πατριωτική» συσπείρωση της εκλογικής βάσης του Κινήματος, μπροστά στο δίλημμα της ακυβερνησίας, θα καταφέρει να αγγίξει ποσοστά που θα του επιτρέψουν να έχει αυτοδυναμία.
Σε συνδυασμό βέβαια με το γεγονός ότι αυτές οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι σταυρό προτίμησης, κάτι που θα επιτρέψει στον Γιώργο Παπανδρέου να περιορίσει τους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει από τις πρόωρες κάλπες, να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης και επιλογής του.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα, σημειώνουν με έμφαση ότι επιθυμεί να έχει «ξεμπερδέψει» ως το τέλος Ιανουαρίου με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε να έχει μπροστά του ένα χρονικό διάστημα περίπου δυο μηνών, προκειμένου να απορροφήσει τους κοινωνικούς κραδασμούς.
Ενώ, με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να ανακοινώνει τον νέο αναπτυξιακό νόμο περίπου στα μέσα Μαρτίου, εκτιμά ότι θα… κλείσει πονηρά το μάτι στην αγορά, προσδοκώντας ότι κανείς δεν θα θελήσει να θέσει εν αμφιβόλω την ανάκαμψη της οικονομίας, σε καθεστώς μετεκλογικής σύγχυσης και ακυβερνησίας.
Ο Νικόλαος-Κυριάκος Ζωντανός είναι πολιτικός αναλυτής
http://www.statesmen.gr