Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μέγαρο Μαξίμου: Σιωπητήριο ώσπου να υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση για το χρέος

Νέα διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Θ. Πάγκαλου και της κυβέρνησης, εκδηλώθηκε χθες, με θέμα την επιμήκυνση του χρέους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε τη Δευτέρα το βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» και μεταξύ των άλλων εξέφρασε την (προσωπική, όπως τόνισε) άποψη, ότι η επιμήκυνση που συζητείται θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο του χρέους και όχι μόνον τις τις υποχρεώσεις προς την τρόικα.
Σχετικό ερώτημα τέθηκε χθες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος λειτούργησε πυροσβεστικά, καθώς η άποψη του κ. Πάγκαλου αντιστοιχίζεται με τα σενάρια και τις διάφορες εκδοχές αναδιάρθρωσης του χρέους, τα οποία Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών απορρίπτουν κατηγορηματικά σε δημόσιες ανακοινώσεις και κατ' ιδίαν συζητήσεις.
Κληθείς να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής απάντησε, λέγοντας: «δεν τίθεται, φυσικά, θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους. Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Καταρχήν, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια απόφαση που αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ. Η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε παραπέρα. Αυτή είναι η θέση μας».
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία όλα τα σενάρια για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του ευρωπαϊκού χρέους βρίσκονται υπό συζήτηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στα οικονομικά επιτελεία της ΕΕ και της ΕΚΤ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να αποφεύγεται κάθε δήλωση η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την πραγμάτωση οποιουδήποτε σχεδίου.
Πληροφορίες των προηγούμενων ημερών που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν διαψεύστηκαν, συνέκλιναν στο ενδεχόμενο..... μίας συνολικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους και τους χρέους όλων των δημοσιονομικά ασθενών, με αντάλλαγμα νέους όρους πειθαρχίας στις επιταγές της Κομισιόν.
Παρά ταύτα, στις κλειστές συσκέψεις μεταξύ του Πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου, του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Λ. Παπαδήμου, έχει τονιστεί ότι όλες οι εξελίξεις, μέχρις ότου υπάρξει τελική απόφαση των οργάνων της ΕΕ, θα πρέπει να παραμείνουν μυστικές.
Εν αναμονή αυτών, η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον φανερό ότι συνδέει όλες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον, με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη. Τα κρίσιμα τεστ είναι αρχικώς η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η σύνοδος του Μαρτίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών και κυβερνητικών κύκλων, έως τότε θα έχουν ληφθεί αποφάσεις, πιθανώς και σε μία κατεύθυνση που θα ανατρέπει την προσπάθεια αντιμετώπισης του χρέους με την συσσώρευση επιπλέον χρέους - όπως γίνεται τους τελευταίους μήνες.