Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ.


Σε λίγες μέρες θα αρχίσει η αποστολή των νέων  φορολογικών εντύπων για την υποβολή της  δήλωσης. Επειδή , έχουν γίνει  αρκετές αλλαγές ,    σημαντικές ,θα έλεγα παγίδες , πρέπει πριν την συμπληρώσετε   να είστε πολύ προσεκτικοί.
Θα προσπαθήσω  αρχής γενομένης από αυτό το άρθρο να σας ενημερώσω όσο μπορώ για τις αλλαγές.
ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ


Στην πρώτη σελίδα του έντυπου και στον πίνακα 2 μπήκε ένας  νέος κωδικός , ο 29,  που σου ζητάει να δηλώσεις αν έχεις  κεφάλαια στο εξωτερικό.
Προστέθηκε νέος κωδικός που  ζητάει από τους ελευθ. Επαγγελματίες να δηλώσουν αν έχουν  πέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
Άλλος νέος κωδικός θα ζητάει να δηλώσεις αν είσαι   δημ.  υπάλληλος  μόνιμος ή ιδ. δικαίου. Επίσης αν είσαι  συνταξιούχος και έχεις  γεννηθεί πριν το1945 διότι θα έχει   μείωση τεκμηρίου.
Επίσης έχουν προστεθεί οι κωδικοί 317-318 όπου θα δηλώνουν τα εισοδήματα τους οι αθλητές κ.λ.π. διότι καταργείτε η αυτοτελής φορολόγηση.
Νέοι κωδικοί 783-784 όπου θα γράψει κάποιος τα ποσά που έφερε   από το εξωτερικό και φορολογήθηκαν με 5% ώστε να καλύψει αν χρειασθεί το τεκμήριο  διαβίωσης.
Άλλοι νέοι κωδικοί  661-662 συμπληρώνονται από όσους λαμβάνουν επίδομα ΟΑΕΔ. Και εδώ έχει να κάνει με το τεκμήριο διαβίωσης.
Επίσης ,νέοι κωδικοί ,όπου οι φορολογούμενοι , θα αναγράψουν τα καθαρά κέρδη από επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  ,από  αγροτουριστική επιχείρηση μέχρι 10 δωματίων και το καθαρό από αλιευτική δραστηριότητα.
Νέοι κωδικοί για το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που εκμισθώνονται ,παραχωρούνται δωρεάν  η ιδιοχρησιποιούνται  (ως κατοικίες, σχολεία , φροντιστήρια κ.λ.π.) εφ΄ όσον έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα και ανασκευάζονται  από τις 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010.
Η ενημέρωση θα συνεχισθεί με το θέμα των αποδείξεων.
Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση τα τεκμήρια διαβίωσης  θέλουν μεγάλη προσοχή!
http://kozanitika.gr/archives/1746