Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

No ρευστό… Νο εφάπαξ!!!


Νο ρευστό… no εφάπαξ…. Σε αδιέξοδο οδηγείται το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς αδυνατεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα για εφάπαξ 37.000 δικαιούχων ενώ ο μέσος όρος αναμονής υπερβαίνει τη διετία.

 Όπως αποκαλύπτει το Έθνος το Ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό και ψάχνει 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει η καταβολή του βοηθήματος.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, τουλάχιστον 500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν μέσα στον μήνα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια.

Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων, ωστόσο υποβάλλονται πολύ περισσότερες αιτήσεις. Για παράδειγμα, εκτιμάται πως οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στο Ταμείο αυτό τον μήνα θα είναι 1.200 (ήδη έχουν υποβληθεί 800). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη κλείσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ε αυτοί μέσα στην επόμενη διετία θα δουν την πόρτα εξόδου.

Η ΑΔΕΔΥ σε μια προσπάθεια να  βρεθεί λύση, ζητεί συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας ενώ δεν δέχεται τα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή εισφοράς 2% έως 3% στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, για να στηριχτεί το Ταμείο και αντιπροτείνει τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των Ταμείων.

Σημειώνεται πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν πιέσεις από την τρόικα για επώδυνες λύσεις στο θέμα του εφάπαξ. Για παράδειγμα, υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί θέμα ακόμα και για άτοκη επιστροφή των εισφορών (κάτι που συνεπάγεται πως δημόσιος υπάλληλος με 35ετία υπηρεσία στην κατηγορία ΠΕ αντί για εφάπαξ 60.000 ευρώ, θα πρέπει να περιοριστεί σε 17.000 ευρώ)!