Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

To WikiLeaks φέρνει εκλογές!

Είναι από τις φορές που η ίδια η πραγματικότητα μας υπερβαίνει. Το δε διαδίκτυο, επιβεβαιώνει τον ρόλο του διαμορφωτή των εξελίξεων, χωρίς σύνορα, χωρίς παρεμβολές, χωρίς όρια…
Η δημοσιοποίηση εγγράφων του «WikiLeaks» που αναφέρονται στην Ελλάδα, με κεντρικές αναφορές στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Λευτέρη Οικονόμου, αποτελεί προφανώς την πρόγευση όσων, πολύ πιο σοβαρών, έρχονται. Όπως φαίνεται, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, δεν αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα που ήθελε το διπλωματικό προσωπικό της υπερδύναμης ανά τον πλανήτη, να… κρατάει σημειώσεις, δίκην σχολικού ημερολογίου, για τα διαδραματιζόμενα στις χώρες στις οποίες υπηρετούσαν.
Η υπόθεση της τρομοκρατίας, είναι μάλλον η πιο ανώδυνη, καθώς στα έγγραφα (διαβαθμισμένα ή αδιαβάθμητα) του κ. Σπέκχαρντ, ουσιαστικά καταγράφεται κάτι που ως «αστικός μύθος» διαπέρασε την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες: Τους ξέραμε, αλλά δεν τους πιάναμε
Υπάρχουν ωστόσο θέματα, πολύ πιο ειδικού βάρους, που φημολογείται ότι θα περιλαμβάνονται σε επόμενα… επεισόδια του σίριαλ «WikiLeaks»: Το Σχέδιο Ανάν. Το σκάνδαλο της Siemens. Οι υποκλοπές στο τηλέφωνο του Κώστα Καραμανλή. Η ισορροπία δυνάμεων με τη Ρωσία, και το παρασκήνιο που οδήγησε τελικά σε ναυάγιο τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Οι εκλογές του 2007 και οι φονικές πυρκαγιές εκείνου του Αυγούστου.
Σε μια κοινωνία στο dna της οποίας υπάρχει ελάχιστος χώρος για… ευγενή προς τους Αμερικανούς αισθήματα, την εποχή της μεγάλης κρίσης, για την οποία οι πολίτες οργίζονται και αναμένουν την τιμωρία όσων πραγματικά έφταιξαν, σχεδόν έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου που οδηγεί σε πλήρη αποσύνθεση την κοινωνική συνοχή και τις ισορροπίες μεταξύ πολιτών και κράτους, μια μαζική δημοσίευση λεπτομερειών εκείνης της περιόδου θα αρκεί για να… υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα.
Των πρόωρων εκλογών, φυσικά! Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις δηλώσεις Πάγκαλου, καθώς και την… εξέγερση αγανάκτησης του «βαθέως ΠΑΣΟΚ», που βρίσκεται στις ΔΕΚΟ των μεγάλων ελλειμμάτων.
Πάμε… Όπως έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου στο κεντρικό σποτ του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές του 2009.
http://www.statesmen.gr