Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Who’s next?

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, 3.1.2011
Η δημοσκόπηση της “Κάπα Research” που δημοσιεύτηκε στο “Βήμα της Κυριακής” (2-1-2011) έχει πολλά ενδιαφέροντα για ανάγνωση και προβληματισμό. Ξεχωρίζουμε δύο ερωτήματα:
  • Ποιος ευθύνεται για την κρίση; 91,6% η κυβέρνηση Καραμανλή. Απόλυτα φυσιολογικό, χωρίς βέβαια να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αν λάβει κανείς υπόψη την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ επί 15 μήνες, επιρρίπτοντας όλα τα δεινά του τόπου στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για να κλείσει τα αυτιά και τα μάτια του κόσμου στα δικά του καμώματα.
  • Το πέτυχε; Βεβαίως όχι. Διότι, στο αντίστοιχο ερώτημα, το 64,6% θεωρεί υπεύθυνη για την κρίση τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το σοβαρότερο θέμα που προκύπτει από την έρευνα. Με την απλή λογική εξίσωση, το ΠΑΣΟΚ χάνει τις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε και αν γίνουν. Διότι, δεν υπάρχει πλέον εναλλακτική κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά Αντώνη Σαμαρά. Αν λοιπόν τεθεί αντίστοιχο ερώτημα, ως προς την πιθανή ευθύνη του Αντώνη Σαμαρά για την κρίση, επειδή ένα φεγγάρι έκανε Υπουργός Πολιτισμού, στη χειρότερη περίπτωση να του δοθεί ένα ποσοστό 1-3%.
Απλά μαθηματικά. Και η πολιτική είναι πολύ πιο απλή και προβλέψιμη, από όσο νομίζει ο κόσμος. Υπενθυμίζουμε:
1974: Όλοι γνωρίζαμε πολύ πριν ότι ο Καραμανλής θα κερδίσει τις εκλογές.
1977: Όλοι γνωρίζαμε ότι ο Καραμανλής θα επανεκλεγεί για τελευταία φορά.
1981: Όλοι γνωρίζαμε ότι ο Παπανδρέου θα κυριαρχήσει στις εκλογές. Το ίδιο το 1985.
1989 (Ιούνιο): Όλοι γνωρίζαμε ότι ο Παπανδρέου χάνει τις εκλογές και ότι ο Μητσοτάκης, αργά ή γρήγορα, θα γίνει Πρωθυπουργός.
1993: Όλοι γνωρίζαμε ότι με τον  «υπόδικο» Παπανδρέου επανέρχεται στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια.
Έτσι, γνωρίζαμε ότι ο Σημίτης θα κερδίσει τις εκλογές του 1996 και του 2000, αν και στις εκλογές αυτές το αποτέλεσμα ήταν σώμα με σώμα.
2004: Όλοι γνωρίζαμε ότι θα εκλεγεί ο Καραμανλής και ότι θα παραμείνει χρόνια.
Από το 2007 όλοι γνωρίζαμε, παρά τη νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ότι επίκειται το τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, που ολοκληρώθηκε με τις εκλογές του 2009. Απλά πράγματα. Who’s next;
http://www.statesmen.gr