Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Νέα δημοσκόπηση εμφανίζει στο 1% μπροστά το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 - 15:21

Νέα δημοσκόπηση εμφανίζει στο 1% μπροστά το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ.

Γκάλοπ της VPRC δείχνει την διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη 1 μονάδα!

Εντυπωσιακή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC που θα δημοσιευτεί αύριο στα «Επίκαιρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ βρίσκεται στη μία μονάδα, με το κυβερνών κόμμα να παίρνει το 33% και τη ΝΔ το 32%.
Η φθορά της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι ταχύτατη καθώς, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέτρηση, μέσα σε δεκαεφτά μήνες η διαφορά των έντεκα μονάδων εξανεμίστηκε.
Η πρόθεση αποχής και λευκής ή άκυρης ψήφου ωστόσο προσεγγίζει το 45%!

Μεγάλη δημοσκόπηση της VPRC για τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»
Το ρευστό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα

Τρεις περίπου μήνες μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, η κρίση του πολιτικού συστήματος, όπως καταγράφει η πανελλαδική πολιτική έρευνα της VPRC του Φεβρουαρίου 2011, εξελίσσεται με αμείωτους ρυθμούς.

Η δηλούμενη πρόθεση αποχής και λευκής/άκυρης ψήφου καταγράφεται σήμερα στο 45% του εκλογικού σώματος, ποσοστό πρωτοφανές στην ελληνική κοινοβουλευτική πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, το 81% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο, η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση και την πολιτική της φτάνει το 82% (η ικανοποίηση βρίσκεται κάτω από το όριο ασφαλείας του 20%), ενώ η δυσαρέσκεια από την έως σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης το 84%.
Η κρίση του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο σαφής, βάσει και της δυσαρέσκειας από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ποσοστά της τάξης του 92%.
Το 50% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της απεμπλοκής της χώρας από το Μνημόνιο, άποψη που ενισχύεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Το 97% της κοινής γνώμης δηλώνει δυσαρέσκεια με τη διαχείριση των οικονομικών σκανδάλων από τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα, με το 72% να θεωρεί τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής προσχηματικές και μόνον.
Το κοινωνικό κλίμα στη χώρα καταγράφεται τη στιγμή αυτή, βάσει των δεδομένων της έρευνας, στο 18,4%, ποσοστό που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.
Το 60% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το 52% δηλώνει σύμφωνο με την άρνηση της πληρωμής των διοδίων.
Σημαντικό ποσοστό (38%) δηλώνει επίσης υπέρ της άρνησης πληρωμής των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς.
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών δυνάμεων καταγράφεται πλέον μια έντονη ρευστοποίηση των συσχετισμών.
Η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περιορίζεται στη μία (1) ποσοστιαία μονάδα, η οποία οφείλεται περισσότερο στη ραγδαία πολιτική φθορά του ΠΑΣΟΚ (38% βαθμός συσπείρωσης του κόμματος), παρά στην άνοδο της ΝΔ.
Αν οι ρυθμοί της φθοράς του ΠΑΣΟΚ δεν ανακοπούν τους επόμενους μήνες, οι πιθανότητες να αντιστραφεί σειρά των κομμάτων είναι πολύ ισχυρή. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις σημερινές εκλογικές καταγραφές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν φαίνονται πιθανές.
Το ποσοστό του ΚΚΕ εμφανίζει άνοσο στα επίπεδα του 12,5%, ενώ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται στα επίπεδα του 5%.
Η επόμενη Βουλή θα γίνει κατά τα φαινόμενα εξακομματική, αφού το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων φτάνει το 4%.
* Αντίθετα, τα δύο νεόκοπα πολιτικά κόμματα (Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία), κατά τα φαινόμενα, θα δυσκολευτούν να πλησιάσουν το όριο του 3%.
Για πρώτη φορά σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών καταγράφεται, επίσης, και αξιόλογο ποσοστό της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις), στα επίπεδα του 1,5%.
Του Χριστόφορου Βερναρδάκη
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Επιστημονικός Σύμβουλος της VPRC.
http://www.parapolitika.gr