Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

5.527 προσλήψεις βγάζει το «1 προς 5»


Το 2011 είναι η πρώτη χρονιά που θα υλοποιηθούν οι προσλήψεις βάσει της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Ο τελικός αριθμός των προσλήψεων καθορίζεται από τις αποχωρήσεις της προηγούμενης χρονιάς.
Μέχρι σήμερα έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση 2.700 εργαζομένων από τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ με τον νόμο που ψηφίστηκε για τις αστικές συγκοινωνίες προστέθηκαν και άλλοι 1.440 από τον ΟΑΣΑ, φτάνοντας το σύνολο των μετατάξεων μέχρι στιγμής στις 4.140.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «περισσεύουν» 5.527 προσλήψεις για το σύνολο του δημόσιου τομέα. Οι 5.527 προσλήψεις στο σύνολο του δημόσιου τομέα σε σχέση με τις 53.335 αποχωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2010 διαμορφώνουν την αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων ουσιαστικά στο «1 προς 10».
Με τον ρυθμό που αποχωρούν οι υπάλληλοι από το δημόσιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάποιες υπηρεσίες αιχμής του δημοσίου σύντομα θα βρεθούν χωρίς προσωπικό. Ηδη οι δήμαρχοι ζητούν την ενίσχυση των κοινωνικών τους υπηρεσιών με εποχικό προσωπικό. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει επιβάλει περικοπή 15% στους εποχικούς σε σχέση με τον αριθμό που εγκρίθηκε την περσινή χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι φέτος θα γίνουν 54.000 προσλήψεις συμβασιούχων.
Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης με απόφασή του σταμάτησε την έκδοση αποφάσεων διορισμού - πρόσληψης προσωπικού για τους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, καθώς και τις προσλήψεις μόνιμου και αορίστου χρόνου προσωπικού βάσει ειδικών διατάξεων. Η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης δεν σημαίνει οριστικό «πάγωμα» προσλήψεων, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο προγραμματισμός των προσλήψεων και ο καθορισμός των τομέων προτεραιότητας από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, πάγωσαν οι προσλήψεις για να καταμετρηθούν οι διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του 2011.
Το 2010 πραγματοποιήθηκαν τελικά 21.452 προσλήψεις. Οι περισσότερες υλοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο -όταν και νομοθετήθηκε το πάγωμα των προσλήψεων-, ενώ το 80% πραγματοποιήθηκε στους τομείς της υγείας, της παιδείας και των ΟΤΑ που είχαν εξαιρεθεί από το «πάγωμα» των προσλήψεων.
Ετσι η προσωρινή αναστολή γίνεται για λίγες ημέρες μέχρι να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών που θα καθορίζει τους τομείς προτεραιότητας των προσλήψεων, οι οποίοι αναμένεται να είναι οι οικονομικές υπηρεσίες, η παιδεία, η υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα σώματα ασφαλείας που θα μοιραστούν τις 5.527 θέσεις, μετατρέποντας την τελική διατύπωση της ΚΥΑ σε δυσεπίλυτο γρίφο.
Μέσα στον Μάρτιο θα δημοσιοποιηθεί απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που θα προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των προσλήψεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού ανά υπηρεσία και υπουργείο. Από το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνουν ότι όσοι έχουν επιτύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ δεν θα χάσουν τον διορισμό τους, αλλά θα απορροφηθούν σταδιακά μέχρι το 2013.

ΕΘΝΟΣ - ΕΡΓΑΣΙΑ